Loď s ukrajinskou kukuřicí zvládla kontrolu, míří do Libanonu

Inspektoři dokončili kontrolu nákladní lodi Razoni, která jako první vyplula z Ukrajiny po uzavření dohody o obnovení vývozu potravin z přístavů blokovaných kvůli únorové ruské invazi. Informovalo o tom dnes před polednem turecké ministerstvo obrany, podle kterého loď naložená ukrajinskou kukuřicí po plavbě Bosporem zamíří k Libanonu. Úspěšnou inspekci nákladu následně potvrdilo i OSN.

Kontrola nákladu trvala podle agentury AFP zhruba hodinu a půl. Loď při ní kotvila v Černém moři nedaleko Bosporu, delegace odborníků se na její palubu dostaly ve dvou menších lodích. OSN později uvedla, že inspekce trvala tři hodiny, posádka i náklad podle ní odpovídala informacím, které mezinárodní koordinační centrum (JCC) obdrželo před vyplutím plavidla z Oděsy.

JCC vzniklo na základě dohod mezi OSN, Tureckem, Ruskem a Ukrajinou. Inspekční tým uvedl, že v hovorech s posádkou získal cenné informace o cestě Razoni, které použije k vyladění postupu pro další plavidla s ukrajinskými potravinami.

Inspekce se snažila zjistit, zda náklad lodi plující pod vlajkou Sierry Leone odpovídá červencové dohodě o vývozu zemědělských produktů a že loď neveze zbraně ani jiný nedohodnutý náklad. Ukrajina a Rusko se minulý měsíc za asistence OSN dohodly s Tureckem na podmínkách obnovy přepravní trasy přes Černé moře.

Plavidlo vyplulo v pondělí z Oděsy. Z černomořského ústí Bosporské úžiny zamířilo Marmarským mořem a skrze Dardanely do Egejského moře a odtamtud do středomořského přístavu Tripolis v Libanonu. Do cíle veze 26.000 tun kukuřice. Podle specializovaného webu marinetraffic.com plavidlo už Bosporem proplulo.

V následujících dnech se očekává, že z Ukrajiny vyplují další lodě. V tamních přístavech podle mluvčího OSN Stéphana Dujarrice čeká na pokyn k odplutí už 27 naložených lodí. Nejmenovaný turecký činitel dnes agentuře Reuters sdělil, že z ukrajinských přístavů nyní – po úspěšné cestě Razoni z Oděsy a inspekci u Bosporu – mohou vyplout místo jedné až tři nákladní lodě denně.

  USA poskytnou Ukrajině kazetovou munici

Kvůli ruské invazi, která začala letos 24. února, je v ukrajinských přístavech podle tvrzení Kyjeva zablokováno na 20 až 25 milionů tun obilí. Ukrajinská strana některé přístavy zaminovala kvůli obavám, že se tam vylodí ruské jednotky. Moskva proto trvala na tom, aby Ukrajinci oblast nejprve odminovali, aby lodě mohly bezpečně proplouvat. Přepravní trasu podle Kyjeva ohrožují také operace ruského námořnictva.

Rusko a Ukrajina se před invazí a následnými sankcemi podílely na vývozu pšenice ve světě dohromady skoro třetinou. Ukrajina patří mezi hlavní světové exportéry obilí, na dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com