Rusko hrozí, že vyhodí do povětří Záporožskou jadernou elektrárnu

novinky.cz

Rusko otevřeně vydírá celý svět, oznamuje těžbu jaderné elektrárny Záporizhzhya a svou připravenost ji podkopat. Velitel sil radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil generálmajor Valerij Vasiliev, který nyní velí posádce ZNPP, ve svém prohlášení uvedl, že „bude buď ruská půda, nebo spálená poušť“.

Ruští vojáci ostřelují největší evropskou Záporožskou jadernou elektrárnu, ničí její infrastrukturu, ničí elektrické vedení, přes které se elektřina dostává do ukrajinské energetické soustavy. Takové akce ruských útočníků mohou vést k výpadku proudu v jižních oblastech Ukrajiny.

Pokud by ozbrojené síly RF pokračovaly v ostřelování jaderné elektrárny Záporizhzhya, mohlo by to vést k jaderné a radiační havárii jaderné elektrárny, jejíž následky by byly katastrofální nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu.

Podle generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaela Grossiho je situace v Záporožské jaderné elektrárně, které se 4. března zmocnila ruská armáda, každým dnem vážnější.

Ruští okupanti poprvé v historii proměnili civilní jaderná zařízení ve vojenské cíle a místo pro nasazení své armády. Přímo na území stanice je dislokována těžká vojenská technika – do 50 kusů techniky a do 500 vojáků. Ve skutečnosti ruská armáda využívá areál jaderné elektrárny jako vojenskou základnu.

Aktivní akce OSN a MAAE a také mezinárodního společenství, které by mělo ovlivnit Rusko, aby stáhlo své jednotky z území JE Záporizhzhya, může rozvoji takového scénáře bránit. Stanice by měla být převedena pod kontrolu zvláštní komise.

Analytici Amerického institutu pro studium války (ISW) poznamenávají, že ruský diktátor Vladimir Putin může použít jaderné vydírání k zastavení protiofenzívy UAF. Spojené státy zase obvinily Rusko, že používá jadernou elektrárnu Záporoží jako „jaderný štít“. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken řekl, že Rusko změnilo ZNPP na vojenskou základnu.

  Rusko vyslalo do Kazachstánu své výsadkáře, první jednotky jsou na místě

Svět čelí projevům jaderného terorismu sponzorovaného jaderným státem. Celý civilizovaný svět musí přijmout opatření, aby se vyhnul globální jaderné katastrofě, zejména uzavřít vzdušný prostor nad ukrajinskými jadernými elektrárnami, poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany a postavit agresora před soud za spáchané zločiny.

Zdroj: EU Political Report

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com