Ukrajinská protiofenzíva postupuje dále směrem k ruským hranicím

Ruská vojska jsou od začátku září na ústupu, protože lze jasně pozorovat, že Ukrajina dobývá zpět klíčová města poblíž ruských hranic. V posledních dnech tak můžeme být svědky silné ukrajinské protiofenzivy, kterou lze doposud označit za velmi úspěšnou, neboť ukrajinské armádě se daří rychle postupovat směrem k hranicím s Ruskem. Ruská armáda je tak nucena se postupně poprvé od vypuknutí války stahovat z klíčových měst na východě Ukrajiny.

Kupříkladu hlavní ukrajinští armádní představitelé uvedli, že vojáci tuto sobotu úspěšně osvobodili Kupjansk, jenž sloužil jakožto důležitý východní zásobovací uzel pro ruské vojenské síly. Tato ukrajinská protiofenzíva měla dokonce za následek i stažení ruských vojsk z nedalekého Izjumu a Balaklii. Obzvláště stažení ruských vojáků z Izjumu je významným úspěchem, protože toto město bylo považováno za hlavní vojenské centrum Moskvy na východě Ukrajiny.

Ukrajinští vojáci zaznamenali nejvýznamnější pokrok od dubna

Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém sobotním večerním videoproslovu prohlásil, že Ukrajina od zahájení obnovené protiofenzívy na začátku tohoto měsíce osvobodila od Ruska bezmála 2 000 kilometrů čtverečních území. Pokud se tato informace ukáže jakožto pravdivá, tak by se jednalo o nejvýznamnější úspěch ukrajinské armády od dubna 2022, kdy byla ruský armáda nucena se stáhnout z oblastí kolem Kyjeva.

Stejně jako získává Ukrajina pozice na východě, tak dokonce prolomila i tlak Ruska na jihu země a i tam začíná získávat část svého území zpátky. Avšak reakce ruské strany na sebe nenechala dlouho čekat a Moskva doporučila lidem z Charkovské oblasti se evakuovat do Ruska, aby si “zachránili život”. A řada lidí uposlechla, tudíž se v současnosti tvoří na ukrajinsko-ruských hranicích kolony.

 

Ukrajina bojuje za vlastní nezávislost a ukazuje Západu, že na to má

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba řekl, že nejnovější vývoj událostí jasně poukázal na to, že ukrajinská armáda má dostatek síly a schopností, aby dokázala porazit tu ruskou a udržela si tak svou nezávislost. Avšak aby mohlo dojít k rychlejšímu ukončení války, tak dle jeho slov bude potřeba ještě větší podpory ze strany Západu, zejména co se týče podpory ve formě zbraní a vojenské techniky.

  ZEMAN PROHRÁL, ALE STARONOVÝ ŘEDITEL BIS SLAVIT NEMŮŽE. NA TO JE SITUACE PŘÍLIŠ KŘEHKÁ

Tato protiofenzíva je každopádně vnímána jakožto jasné znamení, že ukrajinská armáda má kapacitu znovu dobýt Rusy okupované území, což je zásadní, protože Kyjev nadále žádá své energetickou krizí těžce zkoušené západní spojence o vojenskou podporu. Zkrátka jde o povzbuzení jak pro samotný Kyjev, tak i pro jeho západní spojence pro které je současný postup hmatatelným uklidňujícím znamením, že jejich podpora má smysl.

 

Ruská armáda utrpěla ztráty a ukazuje se, že není druhou nejsilnější na světě

Ukrajina zahájila svou protiofenzivu na východě země začátkem tohoto týdne, zatímco mezinárodní pozornost se soustředila spíše na očekávaný postup ukrajinské armády poblíž města Cherson na jihu země. Tempo protiofenzívy každopádně zaskočilo nejen Rusy, ale dokonce překvapilo i některé Ukrajince. Ukrajinci nicméně ukázali, že dokážou Rusy v bitvě porazit, nejen je vymanévrovat.

Ruská armáda v současnosti počítá ztráty, obzvláště bolestivé bylo pro Rusy to, že přišli o přišli o dva klíčové logistické uzly – města Izjum a Kupjansk. Není se tedy vůbec čemu divit, že ruská média označují vývoj poslední dní za vojenský neúspěch a veřejné ponížení prezidenta Putina. Dokonce podle vojenských expertů je to poprvé od druhé světové války, kdy ruská armáda přišla v boji o kompletní jednotky.

Autor: Radim V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com