Sněmovna bude schvalovat možnost určení cenového stropu u elektřiny a plynu

Sněmovna dnes bude schvalovat novelu, která vládě umožní stanovit cenový strop u elektřiny a u plynu pro maloodběratele kvůli jejich nynějšímu zdražování. Ve zrychleném režimu poslanci projednají také prodloužení platnosti snížení sazby spotřební daně z nafty. Na odpoledne jsou svolány z podnětu opozice dvě mimořádné schůze k sociálním dopadům hospodářské krize na obyvatele a ke trojici sociálních předloh poslanců hnutí ANO. Jde o vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům, o zvýšení rodičovské a o růst příspěvku na mobilitu lidem se zdravotním postižením.

Vláda chce stanovit maximální ceny pro domácnosti a živnostníky u silové elektřiny na šesti korunách včetně daně z přidané hodnoty za jednu kilowatthodinu, u plynu na třech korunách za kilowatthodinu včetně DPH. Mezní cena zahrne podle novely i stálý měsíční plat, tedy paušální poplatek dodavateli. Kabinet ale bude moci určit například rozsah odběru, na něž se bude cenové nařízení vztahovat. Novela má také zvýšit ochranu spotřebitelů.

Snížená sazba spotřební daně o 1,5 koruny na 8,45 Kč z litru bude u nafty platit podle novely do konce příštího roku místo do konce letošního září. Opatření má pomoci zejména dopravcům, cílem je podle vlády srovnání konkurenčního prostředí zejména s Polskem. Benzinu se nynější novela o spotřebních daní netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 Kč na litr od letošního října.

Mimořádné schůze svolané na odpoledne z podnětů opozice se nemusí vůbec uskutečnit, pokud Sněmovna návrhy jejich programů koaliční většinou zamítne. Vládní tábor takovým způsobem postupoval dosud při všech opozičních pokusech o mimořádné schůze. Navzdory tomu se ale ještě před hlasováním o návrzích programů otevře prostor pro debatu. Vystoupit ale budou moci jen řečníci s přednostním právem.

ČTK

  Policie v souvislosti s libereckou kauzou obvinila zatím sedm lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com