Po ostřelování Záporoží jsou desítky mrtvých či zraněných

Rusko-ukrajinská válka vstoupila ostřelováním Záporoží do své další etapy, když opět získala na brutalitě. Hlavní motivací je zde ruská snaha potrestat Ukrajince za poškození Krymského mostu, k němuž se sice představitelé Ukrajiny zatím oficiálně nepřihlásili, jejich účast na celé akci je však předpokládána, a to čerstvě například i listem The New York Times. Typickým rysem nedělního nočního bombardování i celé války je zcela neadekvátní reakce Rusů na předešlý vývoj událostí, když jednají bez ohledu na civilní obyvatelstvo, a to včetně starých lidí a dětí.

Nedělnímu nočnímu bombardování Záporoží podlehlo nejméně 17 obětí

Jihoukrajinské Záporoží se stalo terčem surového ruského útoku v noci na neděli, kdy zhruba deset raket poškodilo obytnou zónu. Během rána oznámily ukrajinské úřady 17 mrtvých. Guvernér Záporožské oblasti Oleksandr Staruch informoval o hospitalizaci 49 lidí, z nichž bylo šest dětí. V Záporoží byla vyhlášena pohotovost a tamní obyvatelé byli vyzváni, aby se k postiženým místům raději nepřibližovali. Ruské ostřelování poškodilo několik desítek domů a budov i čtyři vzdělávací instituce. Panují navíc obavy, že zákeřné ruské útoky se mohou kdykoli opakovat.

Ruská strana útoky na civilní cíle stále nedůvěryhodně popírá

Navzdory jednoznačným důkazům Rusko stále v průběhu celé války odmítá, že by útočilo proti civilistům. V této souvislosti je politováníhodné, že Záporoží hlásilo ostřelování z ruské strany jen v tomto týdnu opakovaně, když i ve čtvrtek mělo zemřít 17 lidí. Navzdory tomu, že Moskva prohlásila část Záporožské oblasti začátkem září za ruskou, však je Záporoží i nadále pod kontrolou Kyjeva.

Spory ohledně jaderné elektrárny v Záporoží se vyostřují

Hrozbu pro celý svět navíc představuje existence záporožské jaderné elektrárny, z jejíhož ostřelování se obě strany opakovaně vzájemně obviňují. V současnosti panuje poněkud paradoxní situace, když jaderné zařízení okupují ruské invazní jednotky, ale o jeho obsluhu se stále starají ukrajinští technici. Zde je možné právem očekávat brzkou eskalaci situace, protože tento týden ruský prezident Vladimir Putin nařídil převzetí jaderné elektrárny. Ukrajinci ihned zareagovali prohlášením, že veškeré ruské právní akty, jež porušují suverenitu i územní celistvost Ukrajiny, považují za neplatné. Z toho důvodu vyrazili opět na Ukrajinu na důležité jednání jaderní experti OSN.

  Ruský zpěvák Leonid Agutin vyzval k ukončení války na Ukrajině.

Rusové nasazují bezpilotní letouny

Je pravděpodobné, že Rusové při svém útoku na Záporoží podobně jako v pátek použili bezpilotní letouny. Ruská armáda totiž na Ukrajině stále více využívá drony, jež se po zasažení cíle zničí. Americký Institut pro studium války (ISW) v této souvislosti poukázal na to, že jsou primárně využívány proti civilním cílům.

Autor: M.V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com