Rusko vystřelilo na Ukrajinu 36 raket, 1,5 milionu domácností zůstalo bez elektřiny

Kvůli ruským raketovým útokům na ukrajinské energetické objekty zůstalo bez elektrického proudu na 1,5 milionu odběratelů energie v sedmi oblastech země. Na svém telegramovém účtu to v sobotu uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Prezident Volodymyr Zelenskyj na telegramu napsal, že ruské invazní síly od noci podnikly „masivní útok“, při němž vypálily 36 raket, z nichž většinu sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

„Nepřítel pokračuje v útocích na energetická zařízení v různých oblastech naší země,“ napsal Tymošenko a vyjmenoval, že bez dodávek elektrické energie byli v době jeho příspěvku – tedy po poledni – lidé v Chmelnycké, Mykolajivské, Volyňské, Čerkaské, Rivnenské, Kirovohradské a Oděské oblasti. Obyvatele vyzval, aby byli při spotřebě elektřiny úsporní.

Systém protivzdušné obrany ráno podle ukrajinského letectva zneškodnil 18 ruských střel. Rusko zaútočilo na Ukrajinu ze dvou směrů, uvedly ukrajinské vzdušné síly.

Nejméně deset letadel vypálilo 17 řízených střel typu Ch-101 z Rostovské oblasti na jihu Ruska. Dalších nejméně 16 střel s plochou dráhou letu Kalibr bylo vystřeleno z lodí v Černém moři. Celkem 13 střel typu Ch-101 a pět typu Kalibr se podařilo sestřelit, dodalo letectvo. Dvanáct raket podle letectva zřejmě zasáhlo cíl, uvedl list The Kyiv Independent.

Rakety na Kyjev

Obyvatele centrální a západní Ukrajiny v sobotu vzbudila rovněž pravidelná střelba, to když se protivzdušná obrana snažila sestřelit ruské bezpilotní letouny a rakety. Jak poznamenala agentura AP, Rusko v posledních dnech zintenzivnělo své útoky na elektrárny, vodovodní systémy a další klíčovou infrastrukturu po celé zemi.

Několik ruských raket, které mířily na hlavní město, sestřelila protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva, informoval už dříve na telegramu starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvatele vyzval, aby zůstali v krytech, protože nálety pokračují.

  Ukrajinské síly podle Kyjeva vstoupily do strategicky významného Kupjansku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com