Rus viněný z účasti na zadržení 11 lidí při anexi Krymu opustil Česko

ct24.ceskatelevize.cz/

Rus Alexandr Frančetti viněný z účasti na zadržení 11 lidí při ruské anexi ukrajinského poloostrova Krymu opustil Česko a vrací se domů, uvedla dnes agentura TASS. Český soud muže osvobodil minulý týden a propustil jej z vazby. Státní zástupce Marek Bodlák se proti rozsudku odvolal. Dnes ČTK Bodlák řekl, že informace o Frančettiho odjezdu z Česka nemá. Povinnost nahlásit odjezd podle něj Rus nemá, protože byl soudem osvobozen.

„Opustil jsem Českou republiku a nyní jsem na území Ruské federace na cestě domů k rodině, která na mě zítra (v neděli) čeká v Sevastopolu,“ řekl Frančetti po telefonu agentuře TASS. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že projednání odvolání se obejde bez jeho účasti.

Frančetti také poděkoval Rusům, kteří ho podporovali, a uvedl, že by se rád do budoucna zasazoval o návrat dalších spoluobčanů zadržovaných v Česku. „Musíme odtamtud dostat naše lidi,“ citovala ho ruská agentura.

Obžaloba tvrdila, že Frančetti, který předtím trvale pobýval v České republice, přicestoval v únoru 2014 z ruské Voroněže do Sevastopolu na Ukrajině. Tam v rozporu s ukrajinskou ústavou, která zakazuje vytváření a fungování nezákonných ozbrojených formací, spoluzaložil organizovanou ozbrojenou skupinu Sevastopolská obrana. Ve skupině dále Frančetti podle obžaloby vytvořil dvanáctičlennou skupinu Severní vítr, kterou financoval a vedl.

Cílem obou skupin bylo podle obžaloby „pomocí diverzních akcí včetně ozbrojených útoků proti ukrajinským vládním silám, ukrajinskému obyvatelstvu a kritické infrastruktuře přispět k protiprávní anexi Autonomní republiky Krym a města Sevastopolu Ruskou federací“. Ukrajinský Krymský poloostrov anektovalo Rusko v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014.

Muž vinu odmítal a Městský soud v Praze ho nakonec 20. října kvůli nedostatku důkazů osvobodil. Za založení organizované zločinecké skupiny zaměřené k páchání teroristického útoku ho přitom soudy mohou poslat až na 15 let do vězení.

  Slovenský premiér Matovič potvrdil, že se nakazil koronavirem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com