Koruna opět výrazně posílila k dolaru, stagnovala vůči euru

novinky.cz

Koruna v pátek znovu výrazně posílila k dolaru. Proti čtvrtečními závěru zpevnila o 35 haléřů na 23,52 Kč/USD, a je tak nejsilnější od letošního srpna. K euru česká měna stagnovala. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 24,29 Kč/EUR. Pražská burza rostla devátý den za sebou, dařilo se většině emisí.

Kurz koruny vůči dolaru se ve čtvrtek po čtvrt roce dostal pod 24 Kč/USD. Důvodem byly podle analytiků informace o vývoji cen ve Spojených státech. Míra inflace v USA v říjnu počtvrté po sobě klesla. Překvapivě se snížila až na 7,7 procenta ze zářijových 8,2 procenta. Meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,4 procenta, stejně jako v září. V obou případech je to příznivější vývoj, než čekali analytici.

K euru je koruna v mezitýdenním srovnání silnější o 0,4 procenta. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové je to celkem silný kurz, který nemusí moc dlouho vydržet. „Takže pokud někdo potřebuje eura, je dobrá doba na směnu,“ uvedla.

Burzovní index PX v pátek přidal 1,09 procenta na 1258,99 bodu. Dařilo se akciím energetické společnosti ČEZ, které zdražily o 2,06 procenta na 846 korun. Rostla ale většina obchodovaných emisí, mírnou ztrátu zaregistrovala jen Moneta Money Bank. Vyplývá to z údajů na burzovního webu.

Podle makléře Fio banky Josefa Dudka cenné papíry ČEZ zřejmě rostly v reakci na ve čtvrtek oznámené výsledky firmy za prvních devět měsíců letoška. Čistý zisk společnosti vzrostl meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř na osminásobek. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

„Za celý týden potom index PX posílil o tři procenta,“ uvedl Dudek.

Akcie Erste Bank dnes posílily o 1,31 procenta na 694 korun, cenné papíry Komerční banky přidaly 1,18 procenta na 772 korun. Akcie pojišťovny VIG stouply o 0,71 procenta na 569 korun a zbrojovky Colt CZ o 0,92 procenta na 548 korun. Mírnou ztrátu zaznamenala Moneta Money Bank, když její cenné papíry zlevnily o 0,14 procenta na 73,10 korun.

  Den v byznysu. Vzkaz od guvernéra Rusnoka: Vydržte do roku 2022

Za uplynulý týden si akciový index PX připsal tři procenta na 1258,99 bodu. Nejrychleji rostly akcie Komerční banky, silný růst vykázala energetická společnost ČEZ. Naopak oslabila Kofola. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Nynější týden byl čtvrtým růstovým v řadě. V minulém týdnu pražská burza připsala 3,2 procenta.

„Nejsledovanější událostí byl samozřejmě čtvrtletní report ČEZ. Podstatně lepší čísla v meziročním srovnání překonala odhady trhu. Došlo k dalšímu zvýšení celoročních cílů. To naznačuje opravdu vysokou dividendu, která by měla být vyplacena příští rok. Nicméně, je třeba říct, že cena akcií ČEZ je na burze masírována výhledem na opravdu gigantické speciální daně,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejrychleji tento týden rostla Komerční banka, jejíž akcie připsaly 5,75 procenta na 772 korun. Akcie ČEZ posílily o 4,19 procenta na 846 korun. Silný růst vykázala i bankovní skupina Erste Group, která posílila o 2,27 procenta a akcie uzavíraly na 694 korunách.

Jediným obchodovaným titulem, který v týdnu oslabil, byla Kofola. Odepsala 1,69 procenta na 233 korun. Pozitivní konec týdne podle Trampoty nedokázal kompenzovat oslabení akcií z prvních tří dnů obchodování.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 24,29 24,29
Kč/USD 23,87 23,52

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com