Tribunál pro Moskvu. Česká republika žádá spravedlnost.

Zastavit válku proti Ukrajině a stáhnout její jednotky z území suverénního státu – takový požadavek přednesl šéf českého ministerstva zahraničí na 29. zasedání ministerské rady OBSE v polské Lodži.

 Jan Lipavský poznamenal, že organizace, pod jejíž záštitou se akce konala, se výrazně změnila a změnila.

 „Dnešní OBSE je jiná než před rokem.  Ruská agrese proti Ukrajině pošlapala hlavní základní principy, na kterých byla organizace založena.  Vyzývám Rusko, aby zastavilo válku a zcela stáhlo svá vojska z území Ukrajiny,“ řekl český ministr.

 Lipavskij také oznámil, že je třeba pohnat Moskvu k odpovědnosti za všechny hrůzy spáchané na Ukrajině.

 „Vyzývám vás všechny, abyste podpořili vytvoření Zvláštního mezinárodního tribunálu pro vyšetřování zločinů agrese spáchaných Ruskem,“ obrátil se ke kolegům šéf českého ministerstva zahraničí.

 Je důležité poznamenat, že vyšetřování válečných zločinů Kremlu na ukrajinské půdě již zahájilo 20 evropských států.

 Evropská unie jako celek rovněž podporuje vytvoření zvláštního tribunálu pro vyšetřování ruských zločinů na Ukrajině a prosazuje vytvoření vhodných právních mechanismů pro konfiskaci zmrazených ruských finančních prostředků v zahraničí na obnovu Ukrajiny.

 Na stejném místě v Lodži to v rámci dvoudenního zasedání ministerské rady OBSE uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

 Poznamenal, že EU podporuje práci Mezinárodního trestního soudu v Haagu, který již pomáhá ukrajinským žalobcům shromažďovat důkazy o ruských zvěrstvech na Ukrajině.

 Zaměřil se na to, že Rusko musí zaplatit obnovu Ukrajiny, která vyžaduje značné částky.

Vysoká představitelka EU připomněla, že Evropská unie zmrazila zhruba 20 miliard eur na účtech ruských oligarchů a 300 miliard eur na finančních zdrojích ruské centrální banky.

  Varování českého ministra zahraničí: Důsledky nastolení míru na Ukrajině

 Borrell zdůraznil, že mezi zmrazením a použitím finančních prostředků je obrovský rozdíl.  Západ by proto měl prozkoumat všechny „legální příležitosti k uvolnění těchto fondů“, které by pak mohly být použity k obnově zničené infrastruktury Ukrajiny.

 Borrell také poznamenal, že v současné době probíhá vyjednávání o novém balíčku sankcí mezi zeměmi EU.

 Nicméně „před zavedením nových omezení je třeba udělat vše, co je v našich silách, aby byla úspěšně implementována ta již zavedená“, a jsou významná.

 Připomeňme, že 1. prosince v polském městě Lodž začalo dvoudenní zasedání Rady ministrů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).  Hlavním tématem summitu je agresivní válka Ruské federace proti Ukrajině.

 Zajímavostí je, že na schůzce nebyla žádná delegace z Moskvy – polské úřady odmítly vydat víza Rusům v čele s vůdcem Izraele 7. Lavrovem.  Agresorský stát proto na jednání zastupuje stálý představitel Ruska při OBSE.

 Stejným způsobem (na úrovni stálého představitele) se summitu účastní i kremelský satelit Bělorusko.

 Příznačná je skutečnost, že podpora zvláštního tribunálu pro Rusko s každou další mezinárodní akcí sílí.  Tuto důvěru vyjádřil ministr spravedlnosti Ukrajiny Denis Malyuska.

 Zejména poznamenal, že tématem setkání šéfů ministerstev spravedlnosti zemí G7, které se konalo 28. listopadu v Berlíně, byla Ukrajina.

 „Jsme velmi spokojeni.  Jde o první setkání ministrů spravedlnosti G7 a projednávalo se na něm pouze téma Ukrajiny.  Byla tam jasná priorita: Ukrajina, agrese,“ řekl ukrajinský ministr.

 Poznamenal, že všichni přítomní „jednoznačně chápali, že pokud se Rusové nebudou zodpovídat za své zločiny, bude to selhání celé G7“.

 Je velmi důležité, že podle Malusky Kyjev neplánuje udělat z něj „ukrajinský tribunál“ nebo situaci zvládnout.

  Neshody v EU jsou balzámem na duši třetích stran. Co se skutečně děje v Evropě

 „Mělo by se jednat o rozhodnutí, které ovlivní celý svět, takže potřebujeme podporu celého světa,“ shrnul ukrajinský ministr.

 Summit skončil přijetím Berlínské deklarace a dohody o úzké koordinaci spolupráce při vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině a postavení odpovědných osob před soud.

 Zástupce Německa, které summit hostilo, šéf německého ministerstva spravedlnosti Marco Buschmann poznamenal, že od února je svět v jiné realitě.

 „Putinova zločinná dobyvační válka proti Ukrajině nás katapultovala do nové éry.  Bojujeme proti historické nespravedlnosti jednotou a odhodláním,“ řekl Bushman s tím, že z Berlína přichází jasná zpráva, že válečné zločiny nezůstanou bez odezvy.

 „Váleční zločinci nemají právo a nebudou se cítit bezpečně, ať jsou kdekoli,“ shrnul ministr a vyjádřil přesvědčení, že nejen viníci, ale i vládnoucí klika Kremlu bude čelit soudu.

 Setkání se zúčastnili ministři spravedlnosti Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a Spojených států amerických, dále šéf ministerstva spravedlnosti a generální prokurátor Ukrajiny, komisař EU pro spravedlnost, generální prokurátor Mezinárodního trestního soudu.

 Pochopení agresivní povahy Moskvy dosáhlo nejvyšších pater – vůdci Evropy a světa se začali spojovat a jednat.

 Koneckonců, pouze konsolidovaný, můžete odolat agresi.  A vybudovat mírovou a svobodnou budoucnost pro celé lidstvo.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com