Kyjev: Ukrajinské zastupitelské úřady, i v ČR, dostaly balíčky s očima zvířat

Velvyslanectví a konzuláty Ukrajiny v několika evropských zemích, včetně Česka, obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči. Dnes o tom na facebooku informoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Policie v Brně uvedla, že evakuovala ukrajinský konzulát kvůli balíčku obsahujícímu živočišnou tkáň. Podobnou zásilku obdrželo i ukrajinské velvyslanectví v Praze. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby se vláda v Kyjevě domnívá, že jde o naplánovanou kampaň teroru a zastrašování ukrajinských zastupitelských úřadů.

Nikolenko napsal, že po sérii dopisových bomb odhalených v uplynulých dnech ve Španělsku přišly krvavé balíčky obsahující zvířecí oči na ukrajinská velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku, na generální konzuláty v Neapoli a Krakově a na konzulát v Brně. Popsal, že balíčky byly nasáklé pravděpodobně krví a zapáchaly. „Zkoumáme význam tohoto vzkazu,“ dodal.

Mluvčí policie ve Varšavě Sylwester Marczak agentuře PAP řekl, že na konzulární oddělení ukrajinské ambasády balíček přišel ve čtvrtek a znepokojil jednoho z pracovníků. Když zásilku převzala policie, rychle vyloučila, že by byla nebezpečná, uvedl Marczak.

Nikolenko informoval i o incidentech v jiných zemích. Poničen byl podle něj vchod do rezidence ukrajinského velvyslance ve Vatikánu, na velvyslanectví v Kazachstánu kdosi nahlásil, že se tam nachází výbušnina, ale tato informace nebyla pravdivá. Ambasáda v USA dostala dopis s kopií článku kritického vůči Ukrajině. Nikolenko napsal, že stejně jako většina ostatních zásilek i tento dopis došel z jedné evropské země. O jakou jde, ale nespecifikoval.

„Nedokážou Ukrajinu zastavit na diplomatické frontě, a tak se nás snaží zastrašit,“ uvedl Kuleba v citaci zveřejněné na Nikolenkovu profilu. Šéf ukrajinské diplomacie nařídil zvýšit bezpečnostní opatření na ukrajinských ambasádách a konzulátech.

Ve Španělsku dopisové bomby přišly například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus. Podle místních médií byly zásilky pravděpodobně poslány ze španělského území.

  ANO nominovalo na místopředsedy Sněmovny Vondráčka a Mračkovou Vildumetzovou

Také v podezřelé zásilce na ukrajinském velvyslanectví byla živočišná tkáň

V podezřelé zásilce, kterou na ukrajinském velvyslanectví v Praze dnes odpoledne prozkoumávali pyrotechnici, byla stejně jako v podobném balíčku na ukrajinském konzulátu v Brně živočišná tkáň. Policie o tom informovala na twitteru. Policisté předtím preventivně evakuovali dvě budovy ambasády a částečně uzavřeli ulici. Balíček nyní budou zkoumat hasiči, kteří si obálku i s obsahem odvezli.Ukrajinský konzulát v Brně policisté kvůli balíčku evakuovali asi na čtyři hodiny. Před 13:30 pak informovali, že podobný balíček dorazil i na ukrajinskou ambasádu v Praze a dorazili ho prozkoumat pyrotechnici. „Na první pohled vypadá obdobně jako ta, která dorazila do Brna,“ uvedli policisté, kteří preventivně evakuovali dvě budovy velvyslanectví. „Opatření na místě skončilo. V obálce nebyl nástražný výbušný systém, ale opět živočišná tkáň,“ uvedla policie po 14:30.

Podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka dostaly velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku a generální konzuláty v Neapoli a Krakově a konzulát v Brně balíčky s očima zvířat. „Zkoumáme význam tohoto vzkazu,“ uvedl. Česká policie bez dalších podrobností hovoří o mrtvé živočišné tkáni.

Nikolenko informoval i o incidentech v jiných zemích. Poničen byl podle něj vchod do rezidence ukrajinského velvyslance ve Vatikánu, na velvyslanectví v Kazachstánu kdosi nahlásil, že se tam nachází výbušnina, ale tato informace nebyla pravdivá. Ambasáda v USA dostala dopis s kopií článku kritického vůči Ukrajině. Ve Španělsku přišly dopisové bomby například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus.

Kvůli brněnské zásilce policie dopoledne zavřela místní komunikaci a evakuovala blízkou mateřskou školu. Policisté ještě před polednem dopravu uvolnili, vrátit se do mateřinky mohly také děti. Kolem 12:30 se do budovy konzulátu vrátili i zaměstnanci. Na místě v Brně byla policie, hasiči, záchranka i evakuační autobus.

  Vyhlásit 16. listopadu pracovní volno? Rozumný nápad, říká Hamáček k návrhu odborů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com