Sníh komplikuje dopravu v Jihočeském kraji, vlaky nejezdí na pěti tratích

Dopravní situaci na jihu Čech komplikuje na řadě míst silné sněžení. Na některých vozovkách mohou stát uvízlé kamiony. ČTK to řekl Karel Huisl z dispečinku správy a údržby jihočeského kraje. Dodal, že od nočních hodin silnice udržují pluhy a sypači. Problémy jsou také na železnici, provoz se zastavil na pěti železničních tratích, uvedly České dráhy na twitteru.

„Večer začalo pršet a v noci se déšť změnil na sníh. Snažíme se silnice hodně solit, ale nějakou dobu trvá, než to začne působit a vrstva sněhu se rozjezdí,“ uvedl Huisl. Uvízlé nákladní vozy stojí například u Lišova a u Strážkovic na Českoudějovicku. „Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát,“ řekl.

Kvůli sněžení také nejezdí některé vlakové spoje. Doprava na železnici je omezená na trati České Budějovice – Praha v úseku mezi Ševětínem a Českými Budějovicemi. Nejezdí také vlaky mezi Horním Dvořištěm a Rybníkem na Českokrumlovsku a stojí i úsek Hluboká nad Vltavou – Zliv. Na některých tratích jsou popadané stromy a větve.

Teploty na jihu Čech se ráno pohybují kolem nula stupňů Celsia. Sníh je mokrý a těžký. Podle předpovědi meteorologů budou přeháňky po celý den. Někde se může sněžení opět změnit v déšť.

V horských oblastech Libereckého kraje v noci připadlo několik centimetrů sněhu

V horských oblastech Libereckého kraje v noci sněžilo, připadlo několik centimetrů. Na silnicích v Jizerských horách a západní části Krkonoš je rozbředlá, nebo nová vrstva sněhu, a to včetně hlavních tahů. Jinak jsou povrchy vozovek v kraji mokré. Meteorologové ale předpovídají sněžení i pro střední polohy. Ráno a dopoledne může připadnout kolem čtyř centimetrů sněhu, na horách až kolem deseti centimetrů, vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

  Přehledně: Co se mění od pátku

Podle předpovědi by přes den mělo být v Libereckém kraji zataženo. Hranice pro sněžení by měla být přes den kolem 400 metrů nad mořem, v nižších polohách bude pršet nebo budou srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním a čtyřmi stupni Celsia, na horách mez minus dvěma a plus jedním stupněm.

Sníh komplikuje dopravu na Benešovsku a Kutnohorsku, na I/3 kolony

Sníh dnes ráno komplikuje dopravu na Benešovsku a Kutnohorsku, na silnici I/3, hlavním tahu z Prahy na Tábor, jsou kolony. Silničáři mají podle pracovníka dispečinku v těchto dvou okresech v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

Dnes v noci na některých místech středních Čech napadlo za krátkou dobu větší množství sněhu, na silnicích na Kutnohorsku a Benešovsku mají místy problém auta projet. Řidiči by měli počítat se zdržením. „Vozovky jsou v tuto chvíli pokryty vrstvou mokrého sněhu,“ uvedl pracovník dispečinku.

Na I/3 u Votic na Benešovsku havarovaly nákladní vozy, podle předběžných informací by se nemělo jednat o vážné nehody, avšak silnice je jen částečně průjezdná.

Teploty v regionu s pohybují nad nulou, na většině území prší, případně padá déšť se sněhem.

Silnice u Náměště nad Oslavou je uzavřená kvůli uvízlému kamionu

Silnice I/23 je u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku kvůli vyprošťování uvízlého kamionu uzavřená. Od 05:00 se na Vysočině stalo sedm nehod. Kvůli čerstvému sněhu jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Policie ČR a Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.

Při nehodě kamionu u Náměště nad Oslavou se jeden člověk lehce zranil, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Silnice je uzavřená od Náměště ke křižovatce s obcí Studenec. Uvízlý kamion je také u obce Samšín na Pelhřimovsku.

  Vojtěch zahájil kvůli opatřením audit. Chce vědět, proč úřad vypouští zmetky

Sněžit na Vysočině začalo kolem půlnoci. Sníh lámal větve a stromy. Hasiči je od půlnoci odstraňovali na 15 místech v kraji, jak uvedli na svém webu.

Na Vysočině bude podle meteorologů dnes většinou zataženo, zpočátku ojediněle mlhy. Postupně může na většině území znovu sněžit, napadne do pěti centimetrů sněhu. Nejvyšší odpolední teploty budou od nuly do dvou stupňů Celsia.

V Jeseníkách sněží, na silnicích ve vyšších polohách je rozbředlý sníh

Provoz na silnicích v Jeseníkách dnes ráno komplikuje sněžení. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá vrstva rozbředlého sněhu a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V nižších polohách Olomouckého kraje prší a silnice tam jsou holé a mokré. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Husté sněžení v noci zasáhlo vyšší polohy horských okresů Jeseník a Šumperk. Na silnice vyjely sypače s pluhy. Po chemickém posypu tam ráno hlavní silniční tahy pokrývá rozbředlý sníh. V okolí Ostružné a obce Vidly je na vozovce sněhová kaše. Dohlednost na silnicích snižují sněhové přeháňky a místy i mlha, upozornili cestáři.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku díky teplotám nad bodem mazu dnes ráno prší a silnice tam jsou holé a mokré. Sněhové přeháňky jsou hlášeny pouze v severní kopcovité části Přerovska. Místy se tvoří mlha.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com