Komisař pro obnovu Ukrajiny Česká republika vytváří nové portfolio

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky pracuje na vytvoření funkce komisaře pro obnovu Ukrajiny.

Uvedl to šéf českého ministerstva zahraničí Jan Lipavský.

„Tento krok pomůže z hlediska spojení úsilí českého průmyslu, firem, humanitární pomoci,“ řekl Lipovský.

Kandidátem na plánovanou ziskovost je podle českých médií současný náměstek ministra pro průmyslovou spolupráci v resortu obrany Tomasz Kopechny.

Na konci roku plánuje odejít do důchodu a v lednu bude vládě předložen k posouzení návrh na vytvoření nové funkce. A pak možná Kopečného schválí kabinet ministrů jako komisaře pro obnovu Ukrajiny.

Touhu pracovat na obnově Ukrajiny po nástupu míru vyslovil současný kabinet již dříve.

Velvyslanec České republiky v Kyjevě Radek Matula tak řekl, že Česká republika by se mohla podílet na poválečné obnově Dněpropetrovské oblasti. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavski podotýká, že debata o této věci stále probíhá.

„Na Ukrajině působí řada českých firem, mají tam kapacity. Taková reakce bude přirozeným výsledkem této práce,“ řekl ministr zahraničí.

Dodal také, že Česká republika otevře generální konzulát v Dněpru, „jakmile to bezpečnostní situace dovolí“.

V současné době má Česká republika velvyslanectví v Kyjevě a generální konzulát ve Lvově. V Dněpru a Charkově jsou honorární konzuláty ČR, které jsou ale z pochopitelných důvodů dočasně uzavřeny.

Připravenost českého státu pomoci Ukrajině v poválečném období je logickým pokračováním politiky současné vlády.

Česká republika poskytuje ukrajinskému lidu vojenskou, humanitární a finanční pomoc a podporuje Kyjev i na politické scéně.

V tomto ohledu byla velmi plodná říjnová návštěva šéfa vlády České republiky v Kyjevě, kde byla podepsána řada důležitých dokumentů bilaterální spolupráce a skutečná podpora ukrajinskému státu při jeho integraci do evropské a euroatlantické organizace byla zdokumentována.

Vláda České republiky potvrdila svou skutečnou podporu a v říjnu schválila program pomoci pro Kyjev, který zahrnuje přidělení přibližně 20,3 milionu EUR (500 milionů korun ročně, od roku 2023 do roku 2025) na obnovu Ukrajiny.

  Bezpečnostní riziko pro Evropu v Záporožské elektrárně

A to je jen malá část těch konkrétních kroků, které Česká republika podniká k nastolení míru na Ukrajině.

Dnes už totiž celý svět pochopil to hlavní, že podpora Ukrajiny není darem pro Kyjev ani „penízemi do kanálu“.

Podpora Ukrajině je příspěvkem světu, který je dnes budován rukama ukrajinského lidu a přináší mírové zítřky jak pro jejich zemi, tak pro celou Evropu.

Ukrajina bude bezpochyby přestavěna a bude ještě lepší, než byla. A pak Ukrajinci pozvou hosty z celého světa do své nové, mírumilovné země.

A jedním z nejdůležitějších a vítaných hostů budou Češi, kteří v těžkých dobách propůjčili své rameno Ukrajincům tím, že nabídli bratrskou pomoc. A to není patos prohlášení – to je fakt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com