Na Ukrajině pokračují ruské útoky, bez proudu zůstává devět milionů lidí

Téměř devět milionů lidí, tedy zhruba čtvrtina populace, zůstává na Ukrajině bez proudu kvůli nedostatku elektřiny a výpadkům v důsledku pokračujících ruských útoků, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Přesto, že výpadky zůstávají, je jich podle prezidenta nyní méně a bývají kratší. Desítky měst v Luhanské, Doněcké, Charkovské, Chersonské a Záporožské oblasti se za uplynulý den staly terčem ostřelování ruských sil, informoval dnes ukrajinský generální štáb ve své ranní operační svodce.

Sergej Kovalenko, šéf společnosti YASNO, která do Kyjeva dodává elektřinu, v noci na dnešek uvedl, že i když se situace zlepšuje, výpadky elektřiny budou pokračovat. „Opravy běží, ale nouzové odstávky budou i nadále,“ uvedl Kovalenko na své stránce na facebooku.

Podle ukrajinské armády Rusko ostřelovalo obydlené oblasti podél pravého břehu řeky Dněpr. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu řekl, že „maximální sílu a koncentraci“ nyní vyžaduje frontová linie v Bachmutu, Kreminně a dalších oblastech Donbasu.

Mluvčí generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Štupun v ranní svodce upřesnil, že během uplynulého dne ruské síly provedly dva raketové raketové útoky a 44 útoků z několika raketometů.

Současně jednotky ukrajinských obranných sil odrazily útoky okupantů u Novoselivska a Stelmachivky v Luhanské oblasti a u Dilijivky, Krasnohorivky, Vodjaně, Veselove, Maryinky a Pobedy v Doněcké oblasti.

Ve Volyňském, Polském, Siverském a Slobožanském sektoru zůstala situace bez výraznějších změn, nepřítel udržuje vojenskou přítomnost podél státní hranice, nebyly zjištěny žádné známky formování jeho útočných skupin, dodal Štupun.

ČTK

  Rumunští zemědělci blokovali hranice na protest proti dovozu obilí z Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com