V Oděse odstranili pomníky carevny Kateřiny II. Veliké a vojevůdce Suvorova

V jihoukrajinské Oděse v noci na dnešek odstranili pomník ruské carevny Kateřiny II. Veliké, která přístavní město v 18. století nechala založit. Úřady společně se sochou někdejší panovnice demontovaly pomník vojevůdce z 18. století Alexandra Suvorova. Informovala o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podle oděské městské rady pomníky poputují do muzea umění.

Odstranění dvojice pomníků z centra města odhlasovali městští radní v listopadu. Jejich rozhodnutí předcházelo online hlasování, ve kterém se pro svržení soch vyjádřili obyvatelé města, píše BBC.

Ukrajinská města se po letošním vojenském napadení země Ruskem začala aktivně zbavovat nejen sovětských názvů a pomníků, což činila už před ruskou invazí, ale také názvů a pomníků spojených s Ruskem.

Pomník carevny Kateřiny II. Veliké, jejímž výnosem byla Oděsa v roce 1794 založena, stál ve městě od roku 1900, než ho v roce 1920 (po bolševické revoluci) demontovali. Znovu se v Oděse objevil v roce 2007, kdy se proti tomu vyslovovaly některé občanské organizace a také tehdejší prezident Viktor Juščenko

Agentura Reuters už dříve napsala, že pomník zakladatelky města byl od začátku ruské invaze na Ukrajině opakovaně poničen, nejméně dvakrát ho někdo potřísnil červenou barvou. Záběry z nynější demontáže pomníku zveřejnil na twitteru například kanál Nexta.

ČTK

  Putin obhajoval vyslání ruských vojáků do Kazachstánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com