Koruna k euru mírně oslabila na 24,04 Kč/EUR, vůči dolaru zpevnila

novinky.cz

Koruna ve čtvrtek oslabila vůči euru, oproti předchozímu závěru ztratila čtyři haléře na 24,04 Kč/EUR. Naopak k dolaru česká měna o sedm haléřů zpevnila a okolo 17:00 se obchodovala za 22,25 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem 17:00. Koruna se od přelomu roku pohybuje poblíž nejsilnějších hodnot za bezmála 12 let. Pražská burza dál navýšila letošní zisky.

Koruna nijak výrazně nereagovala na zveřejněné údaje o vývoji maloobchodních tržeb v Česku, které se v meziročním srovnání snižují sedm měsíců za sebou. Loni v listopadu klesly o 8,7 procenta, zatímco v říjnu to bylo o 9,9 procenta. Tržby se zvýšily pouze v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, uvedl dnes Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání se tržby snížily o 0,3 procenta.

K euru koruna výrazně posílila na přelomu loňského a letošního roku. Začátkem ledna se dostala pod hranici 24 Kč/EUR, čímž dosáhla nejsilnější úrovně od jara 2011.

Ze středoevropských měn je na tom nyní koruna podle analytiků nejlépe. Oproti úrovním před pandemií covid-19, tedy proti průměru roku 2019, posílila k euru o více než sedm procent, zatímco polský zlotý je 8,5 procenta v minusu a maďarský forint vůči evropské měně dokonce ztrácí přes 18 procent, sdělil dnes ČTK hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Koruna naopak v tomto období klesla proti čínskému juanu o 1,5 procenta a proti švýcarskému franku o 2,5 procenta,“ uvedl analytik XTB Jaroslav Tupý. Česká měna v uvedeném období posílila proti americkému dolaru o 1,9 procenta a britské libře o 8,6 procenta. Za loňským posílením koruny k euru i dolaru byl podle analytiků především vývoj na světových trzích a změna přístupu investorů k rizikovějším aktivům, mezi které řadí i českou měnu.

Index pražské burzy PX ve čtvrtek stoupl o 1,07 procenta na 1284,91 bodu, opět tak vylepšil nejsilnější závěr od konce června. Dařilo se většině titulů v čele s Erste Bank, jejíž akcie si připsaly přes tři procenta. Ztratily pouze Moneta Money Bank a tabáková společnost Philip Morris. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

  Kvůli stávce pilotů Lufthansy jsou zrušeny její lety Praha - Frankfurt

„Tahounem růstu se stala především Erste Bank, která posílila o 3,10 procenta na 798 Kč při nejvyšším denním objemu 186 milionů korun poté, co se dařilo celému západoevropskému bankovnímu sektoru,“ uvedl Josef Dudek z Fio banky. Jde o nejvyšší cenu za posledních devět měsíců, akcie tak dnes výrazně překonala západoevropský bankovní sektor, doplnil makléř Wood & Company Lukáš Novotný.

Z ostatních finančních titulů se dnes vedlo nejlépe akciím pojišťovny VIG, které posílily o 2,69 procenta na 572 korun. Cenné papíry Komerční banky zdražily o 0,7 procenta na 720,50 koruny, naopak akcie Monety Money Bank zlevnily 0,37 procenta na 80,80 koruny. Energetická společnost ČEZ si polepšila o 0,13 procenta na 796,50 Kč.

Z menších emisí si více než procento připsala Kofola, u dalších kromě akcií Colt CZ a Philip Morris byly zisky nižší. Zbrojařské akcie dnes stagnovaly na 584 Kč a tabáková firma odepsala 1,07 procenta na 16.720 Kč.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,00 24,04
Kč/USD 22,32 22,25

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com