Plíšková postoupila na Australian Open do čtvrtfinále, Fruhvirtová neuspěla

Tenistka Karolína Plíšková porazila na grandslamovém Australian Open Číňanku Čang Šuaj 6:0, 6:4 a postoupila jako jediná z českých účastnic do čtvrtfinále dvouhry. Turnajová třicítka zde narazí na Polku Magdu Linetteovou, která vyřadila světovou čtyřku Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 6:4. Dohrála naopak sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová, která v osmifinále podlehla po více než dvou hodinách hry Chorvatce Donně Vekičové 2:6, 6:1, 3:6.

Třicetiletá Plíšková porazila Čang Šuaj i v osmém vzájemném zápase. Duel ovládla za 57 minut a stále neztratila na turnaji ani set. V Melbourne si zahraje čtvrtfinále počtvrté. Naposledy se zde mezi nejlepších osm hráček dostala v roce 2019, kdy prošla do semifinále. Vloni se Plíšková prvního grandslamového turnaje sezony neúčastnila kvůli zranění ruky.

Bývalá světová jednička Plíšková potvrdila, že se jí proti čínské soupeřce dlouhodobě daří. V utkání zahrála 33 vítězných míčů a nasbírala dvanáct es.

Plíšková v prvním setu nasazenou třiadvacítku jasně přehrála a po 22 minutách nadělila Čang Šuaj „kanára“. Ve druhé sadě se Číňanka lehce zvedla a po úspěšném brejku se ujala vedení 4:2. Od té doby jí však Plíšková povolila jen dva míčky a čtyřmi hrami za sebou dotáhla duel k postupu. Ve čtvrtfinále grandslamu je již pojedenácté.

Talentovaná Fruhvirtová se po porážce s Vekičovou mezi osm nejlepších tenistek nedostala, i tak si ale při debutu na Australian Open vylepšila grandslamové maximum. Jejím nejlepším výsledkem dosud bylo 2. kolo na loňském US Open. Rodačka z Prahy vyřadila na turnaji dvojici Australanek Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou, poté zdolala i krajanku Markétu Vondroušovou.

O devět let starší Vekičová měla do utkání lepší vstup a díky třem brejkům vyhrála první sadu. Ve druhém setu však byla Fruhvirtová při podání stoprocentní a po dvou prolomených servisech soupeřky si vynutila pokračování. Rozhodující moment přišel v závěru třetí sady, kdy Vekičová získala brejk na 5:3 a duel následně doservírovala k postupu. Chorvatka nasbírala 42 vítězných míčů, Fruhvirtová zaznamenala 11 dvojchyb.

  Bolová překonala 41 let starý halový světový rekord Kratochvílové na 400 m

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne

(tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů)

Ženy:

Dvouhra – osmifinále

Plíšková (30-ČR) – Čang Šuaj (23-Čína) 6:0, 6:4, Sabalenková (5-Běl.) – Bencicová (12-Švýc.) 7:5, 6:2, Vekičová (Chorv.) – L. Fruhvirtová (ČR) 6:2, 1:6, 6:3, Linetteová (Pol.) – Garciaová (4-Fr.) 7:6 (7:3), 6:4..

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com