Rusko v rámci nesmyslné války zničilo 553 předmětů kulturního dědictví Ukrajiny: sankce a izolace pro agresora – příspěvek k bezpečnosti pro Evropu

Ruská vláda se po celou dobu své existence snažila vymazat z povrchu zemského vše, co s Ukrajinou souviselo: její jazyk, kulturu i národ. Svědčí o tom 134 zákazů ukrajinského jazyka, včetně oběžníku Valuev z roku 1863 a dekretu Ems z roku 1876. Svědčí o tom i události 21. století, kdy Rusko za 11 měsíců totální války zničilo více než 500 předmětů kulturního dědictví Ukrajiny: Doněcké akademické oblastní činoherní divadlo v Mariupolu, Muzeum Hryhori Skovoroda v Charkově, „Olympijské vzdělávací a sportovní centrum Chernihiv“ a mnoho dalšího.

A to není náhoda: Rusko chce zničit veškerou historickou a kulturní paměť Ukrajinců, zabíjet vynikající osobnosti národa, odnášet a pálit knihy a později z Ukrajinců udělat ochočená stáda – Rusy. „Je to pro ně důležité, je to rozhodující a zásadní – přesvědčit svět, že Ukrajina není jedinečná a samostatná kultura,“ říká americký spisovatel, vydavatel, lidskoprávní aktivista a člen amerického PEN Dave Eggers. Putin a jeho vláda se tímto způsobem dopouštějí etnocidy ukrajinského lidu, jako to ve své době dělal Hitler s Židy.

Rusko však neničí jen kulturu, ale také masově vraždí mírumilovné Ukrajince, včetně dětí. Od začátku totální invaze do Ruské federace, k 26. prosinci, zaznamenal Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva 17 831 obětí z řad civilního obyvatelstva na Ukrajině. Uvádí to zpráva Úřadu OSN pro lidská práva. Je třeba poznamenat, že OSN potvrdila smrt 6 884 a zranění 10 947 civilistů. Tato čísla jsou samozřejmě mnohonásobně vyšší, protože jen v Mariupolu je zdokumentováno 87 000 mrtvých, ale číslo není konečné. Pokud se Rusko nezastaví nyní, může počet obětí dosáhnout 3 milionů 941 tisíc lidí, jako tomu bylo během hladomoru v letech 1932-1933. Není to genocida?

Zahájením války v roce 2014 Rusko šlo proti všem hodnotám civilizovaného světa: respekt k lidské důstojnosti, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a respekt k lidským právům. Takové zlo musí být poraženo a potrestáno. Ukrajina ji nyní může porazit s podporou západního světa: nové zbraně, tanky, protiletadlová obrana a letectví, s humanitární pomocí obyvatelstvu, novými sankcemi a informační podporou. Vítězství Ukrajiny je vítězstvím všech evropských hodnot, tedy vítězstvím celé Evropy nad společným zlem – Ruskem.

  Deset amerických států žaluje Google, prý zneužívá pozice na trhu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com