Pálení Koránu ve Stockholmu je operace Kremlu k eskalaci sporů mezi Tureckem a Švédskem během nadcházejících voleb v Ankaře – RLI

Touha Stockholmu po integraci s NATO se stala předmětem zájmu Moskvy. V důsledku toho Kreml zahájil operaci na eskalaci napětí mezi Tureckem a Švédskem na pozadí nadcházejících voleb v Ankaře, přičemž si uvědomil, že během probíhající kampaně nemůže útok na náboženský symbol islámu zůstat bez povšimnutí.

Analytici Institutu Roberta Lansinga došli k tomuto závěru po přezkoumání incidentu, ke kterému došlo 21. ledna 2023 ve Stockholmu. Rasmus Paludan, vůdce strany Hard Line, poté veřejně spálil kopii Koránu před tureckou ambasádou ve Stockholmu. Podle švédského televizního kanálu SVT Paludanovi nabídl, že spálí Korán, místní novinář Chang Johannes Frick, který lídrovi Hard Deal zaručil, že uhradí všechny související výdaje.

„Rusko vyvinulo a zorganizovalo operaci k destabilizaci situace ve Švédsku z náboženských důvodů. Operace měla zmařit plány Švédska na integraci do NATO, zhoršit vztahy s muslimskými zeměmi a připravit půdu pro teroristické útoky stoupenců islámu, kteří do Švédska dorazili jako uprchlíci. Jako vedlejší cíl se Kreml také snaží všemožnými způsoby vyvolat nepokoje a násilí, aby zvýšil riziko nárůstu aktivit mezinárodních teroristických organizací ve Švédsku,“ píše RLI.

Analytici naznačují, že ruská vojenská rozvědka pravděpodobně použila nic netušícího Paludana v operaci na pálení Koránu prostřednictvím Čanga Johannese Fricka, který je „podle mnoha indicií agentem GRU Ruské federace naverbovaným pro psychologické operace“.

RLI se také domnívá, že ruská volba padla na Paludana v souvislosti s jeho účastí na akcích na spálení Koránu v Dánsku, Německu a Francii a také s předvedením karikatury proroka Mohameda, která je v islámu přísně zakázána.

„S největší pravděpodobností je tedy akt náboženské provokace scénářem pro pořádání aktivních akcí. Dříve takové akce nakonec vyvolaly nepokoje a dokonce teroristické útoky, jako v případě sídla Charlie Hebdo ve Francii. Kreml je plně spokojen s paludanskou krajně pravicovou ideologií a protiimigrantskou politikou, jejímž prostřednictvím jsou prováděny zpravodajské operace v rámci protiimigrantského hnutí po celé Evropě, které Moskva aktivně podporuje od roku 2015,“ uvádí studie RLI.

  Česko na nákup munice pro Ukrajinu dá vyšší stovky milionů korun

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com