Začal poslední den voleb prezidenta, rozhodne mezi Pavlem a Babišem

V České republice začal v 08:00 poslední den prezidentských voleb. Hlasy voličů rozhodnou, kdo z dvojice Petr Pavel a Andrej Babiš bude po Miloši Zemanovi zastávat prezidentský úřad. Hlasovat lze do 14:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu. Lze je očekávat do několika málo hodin po uzavření volebních místností.

Hlasovat mohou přijít ti z osmi a čtvrt milionu voličů, kteří se k tomu na rozdíl od obou kandidátů či současných představitelů státu nedostali v pátek. S ohledem na značný páteční zájem o hlasování by letošní účast mohla být vyšší než v prvním kole nebo při finále předchozích voleb před pěti lety, kdy dosáhla 66,6 procenta. Prvního kola letošních prezidentských voleb se před dvěma týdny zúčastnilo rekordních 68,24 procenta voličů.

Vítězem prvního kola byl někdejší představitel české armády a NATO Pavel, který získal 1,98 milionu hlasů. Expremiéra, předsedu a poslance ANO Babiše předstihl zhruba o 23.000 hlasů, což byl nejtěsnější výsledek v historii přímých prezidentských voleb. O tom, zda Pavel výhru zopakuje, rozhodnou nejen jeho voliči z prvního kola, ale i voliči čtveřice méně úspěšných kandidátů, kteří ho podpořili.

Babiš podobnou podporu od zbývajících dvou kandidátů z prvního kola nezískal. Předsedu ANO jako svého nástupce doporučil dosavadní prezident Miloše Zeman. Případnou podporu voličů někdejšího protikandidáta Jaroslava Bašty z SPD ohrozil Babiš výrokem, že se toto druhé opoziční sněmovní hnutí nikdy nestane koaličním partnerem ANO.

Výběr prezidenta dokončí také lidé, kteří hlasují na českých ambasádách v zahraničí. Oficiální podobu získají výsledky v úterý vyhlášením ve Sbírce zákonů poté, co je v pondělí projedná Státní volební komise. Od 1. do 10. února pak bude možné průběh a výsledky obou volebních kol zpochybnit u Nejvyššího správního soudu.

ČTK

  V Praze demonstrovaly tisíce lidí proti příklonu Zemana k Rusku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com