Následky útoků v Jeruzalémě: Premiér Netanjahu oznámil nové represivní kroky proti Palestincům

zahranicni.ihned.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu oznámil sérii nových opatření proti Palestincům, včetně plánů na posílení židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. Učinil to v reakci na dvojici útoků, při nichž zahynulo sedm Izraelců a pět dalších bylo zraněno, uvedla AP. Netanjahu plánuje mimo jiné zrušit sociální dávky pro rodiny útočníků, usnadnit Izraelcům získání zbrojních průkazů a zintenzivnit úsilí o sběr nelegálních zbraní.

Úřad také uvedl, že bezpečnostní kabinet souhlasil s okamžitým zapečetěním domu palestinského útočníka, který v pátek zabil sedm lidí a několik zranil, před jeho demolicí. V oznámení se píše, že v reakci na veřejné palestinské oslavy pátečního útoku Izrael tento týden podnikne nové kroky k „posílení osad“. Nebyly ale uvedeny žádné další podrobnosti.

Netanjahuův bezpečnostní kabinet, v němž zasedají zastánci tvrdé linie spříznění s osadnickým hnutím na Západním břehu Jordánu, schválil tato opatření po dvojici přestřelek.

Byl mezi nimi útok před synagogou ve východním Jeruzalémě, při němž bylo v pátek večer zabito sedm lidí, a sobotní střelba v Jeruzalémě, při níž utrpěli zranění dva lidé.

Oznámení vrhlo stín na návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, která se uskuteční příští týden. Zvýšilo také pravděpodobnosti dalšího napětí po jednom z nejkrvavějších měsíců na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě za několik posledních let, poznamenala AP.

Reakce Washingtonu

Ze Spojených států nepřišla žádná okamžitá odezva. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, která střelbu odsoudila, se staví proti výstavbě osad ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu – na území, kde by Palestinci chtěli vybudovat svůj budoucí stát. Toto téma bude pravděpodobně jedním z hlavních bodů Blinkenova programu.

Páteční a sobotní střelba následovaly po čtvrtečním smrtícím izraelském zásahu na Západním břehu Jordánu, při kterém zahynulo devět Palestinců, většinou ozbrojenců.

  Nejvíce problémů s právním státem vidí Brusel stále v Polsku a Maďarsku

V reakci na to palestinští radikálové v Pásmu Gazy vypálili na Izrael salvu raket, což vyvolalo sérii izraelských leteckých úderů. Celkem bylo tento měsíc v bojích zabito 32 Palestinců, uvedla AP.

Zdroj: iRozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com