Čečenský vůdce Kadyrov plánuje založit vlastní žoldnéřskou skupinu

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov plánuje po odchodu ze státní služby založit vlastní žoldnéřskou formaci podobnou Wagnerově skupině (v přepisu z ruštiny Vagnerově), kterou provozuje ruský podnikatel Jevgenij Prigožin. Uvedl to dnes na sociální sítí Telegram. Oznámení přichází v době spekulací o upadajícím vlivu Prigožina a jeho skupiny.

Podle Kadyrova dosáhla Prigožinova žoldnéřská Wagnerova skupina „působivých výsledků“ při plnění těch nejtěžších úkolů v bojích na Ukrajině. „Takové profesionální formace jsou bezpochyby potřebné a nezbytné. Proto, až skončím se svou prací ve státní službě, vážně plánuji vytvořit konkurenci našemu drahému bratru Jevgeniji Prigožinovi a založit soukromou vojenskou společnost,“ napsal Kadyrov.

Vzestup Wagnerovy a dalších žoldnéřských skupin mimo tradiční ruské vojenské velitelské struktury vyvolal obavy, že by tyto skupiny mohly jednoho dne představovat hrozbu pro stabilitu v Rusku, připomíná agentura Reuters.

Kadyrov i Prigožin stojí na Ukrajině v čele sil, které jsou do značné míry nezávislé na ruském armádním velení, zároveň jsou ale věrnými spojenci prezidenta Vladimira Putina. Dvojice v tichém spojenectví nicméně opakovaně kritizovala způsob, jakým ruské vojenské špičky vedou ruské síly na Ukrajině, a vyzývala k rozhodnějšímu vedení války.

Stále více důkazů naznačuje, že Kreml se nyní snaží omezit Prigožinův přílišný politický vliv a nařídil mu, aby přestal veřejně kritizovat ministerstvo obrany. Státním médiím doporučil, aby se o Prigožinovi nebo o Wagnerově skupině přestala zmiňovat. Kanály na sociálních sítích spojené s Prigožinem si v posledních dnech stěžovaly, že Wagnerova skupina nedostává z vojenských zásob dostatek munice.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední svodce k bojům na Ukrajině uvedl, že Prigožin v kritice ruského armádního velení neustává a pro svou informační kampaň se neúspěšně snaží získat i Kadyrova. Ten v uplynulých dnech potvrdil, že čečenské jednotky bojující na straně Ruska podléhají ruskému armádnímu velení, zatímco Prigožin uvedl, že Wagnerova skupina s ruskou armádou „nemá nic společného“. Podle amerických analytiků si Kadyrov zřejmě vyhodnotil, že pro něj jsou dobré vztahy s Kremlem zatím přínosnější než politické spojenectví s Prigožinem.

  Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com