ANO jedná v Ostravě o podpoře primátora, který hnutí opustil

Na ostravském magistrátu začalo dnes v podvečer mimořádné zasedání klubu zastupitelů za hnutí ANO. Znovu se zabývají podporou primátora Tomáše Macury, který minulý týden oznámil svůj odchod z hnutí. Primátor v souvislosti se svým odchodem uvedl, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici primátorskou funkci a nechá o svém dalším působení v čele města rozhodnout své kolegy. Ve čtvrtek pak informoval o tom, že vedení hnutí začalo na členy klubu vyvíjet nátlak, aby podpořili jeho odchod z primátorské funkce. Hovořil rovněž o tom, že stávající koalice v Ostravě by pak mohla změnit podobu tak, že by v ní nebyli zástupci vládních stran.

„Jdu na dnešní klub zastupitelů s tím, že stále platí dohody z minulého týdne, tudíž, že pokračuje podpora pana primátora, že pokračuje podpora stávající koalice,“ uvedla předsedkyně klubu a primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová. Doufá, že pokud klub na dnešním jednání nenajde shodu a nebude jednotný, nebudou zastupitelé za hnutí ANO vyvolávat na středečním zasedání zastupitelstva hlasování o důvěře primátorovi. „Ale budeme tu shodu nacházet,“ uvedla Šebestová.

Primátor při příchodu na klub uvedl, že všechny možnosti jsou otevřené. „Uvidíme, co přinese dnešní večer a zítřejší (úterní) večer. Máme ještě dva dny,“ uvedl Macura. Popřel, že by jednal o možném rozšíření koalice, aby si zajistil potřebnou podporu, kdyby ho část kolegů z hnutí ANO nechtěla podpořit. „Slíbil jsem kolegům v zastupitelském klubu, že pro mě jsou tři priority. Zachování stávající koalice, zachování jednoty našeho klubu a zachování dynamiky města. Pro to udělám všechno. A z toho důvodu, i když jsem dostával různé balónky od jinud, tak jsem žádná jednání nezahájil, ani nezahájím,“ řekl Macura. Na jednání dnes dorazili i krajský předseda a havířovský primátor Josef Bělica a také předseda ostravské oblastní organizace a starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

  Na koridoru na Kolínsku odstranili havarované vozy, opravují koleje

Změna ve vedení Ostravy by mohla zkomplikovat dokončení rozvojových projektů ve městě. Obávají se toho osobnosti, které dnes vyjádřily podporu současnému vedení města Ostravy v čele s Macurou. Dokument s výzvou k podpoře nynějšího vedení rozeslali zastupitelům hnutí, kteří v současnosti rozhodují o tom, zda primátora ve funkci podpoří. Pod výzvu se podepsaly desítky lidí působících v Ostravě, ale i zástupci některých mimoostravských institucí. Text výzvy i seznam podporovatelů má ČTK k dispozici.

„Plně respektujeme Vaše právo svobodně a samostatně se rozhodnout, jestli Tomáše Macuru a s ním také další své zástupce ve vedení města podpoříte, nebo ne. My Vás chceme o tuto podporu požádat. Umožníte tím kromě jiného dokončení projektů, jež jsou v zájmu rozvoje Ostravy, a které by destabilizací současného vedení města mohly být ohroženy,“ píše se ve výzvě adresované zastupitelům hnutí. Macura uvedl, že si této podpory váží. Mezi lidmi, kteří se k výzvě zastupitelům připojili, jsou například šéfové a představitelé některých ostravských kulturních institucí, architekti, spisovatelé a další umělci nebo zástupci vysokých škol.

Primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (ANO), který se následně vzdal postu místopředsedy hnutí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com