Pavlovi v katedrále požehnali představitelé církví i vrchní zemský rabín

Prezidentu Petru Pavlovi dnes v kapli sv. Václava při ekumenické modlitbě ve svatovítské katedrále požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel do katedrály přišel s manželkou Evou a syny Janem a Petrem. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály následně Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele. Po skončení koncertu na Pavla podle zpravodaje ČTK stále čekaly desítky příznivců na hradním nádvoří.

Programu se zúčastnili čeští a moravští biskupové, předsednictvo Ekumenické rady církví (ERC) a vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon. Předsedou ERC je biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík.

V úvodu obřadu měl projev pražský arcibiskup Jan Graubner. „V této posvátné chvíli si společně uvědomujeme velikost zodpovědnosti nejen před voliči a současníky, ale i před dějinami a samotným Bohem. Uvědomujeme si složitost mezinárodní situace a i náročnost úkolů v naší společnosti, protože mnohá rozhodnutí či opomenutí ovlivňují nejen přítomnost, ale i budoucnost,“ řekl.

Úryvek z bible přečetl vrchní zemský rabín a poté pražský arcibiskup pronesl modlitbu za vlast. Předseda ERC uvedl modlitbu Páně a následně všichni tři společně pronesli modlitbu, jíž požehnali novému prezidentovi.

Pavel s manželkou se poklonili lebce sv. Václava, za tímto účelem přinesené z klenotnice v katedrále sv. Víta do kaple. Zazněly Svatováclavský chorál, nejstarší česká duchovní píseň Hospodine, pomiluj ny a státní hymna. Poté se všichni účastníci obřadu v kapli přesunuli na místa v nové části katedrály, kde vystoupily Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor. Vzhledem ke chladu v katedrále část hudebníků seděla v teplých kabátech. Sólových pěveckých partů se ujali sopranistka Kateřina Kněžíková a basbarytonista Adam Plachetka.

  Verdikt, na jehož základě se Babiš omluvil Kalouskovi, přezkoumá ÚS

Česká filharmonie skladbu Te Deum hraje jen výjimečně. V září 2009 Te Deum dirigoval také Jakub Hrůša ve Španělském sále Pražského hradu při státní návštěvě papeže Benedikta XVI. V květnu 2016 skladba zazněla v podání prvního českého orchestru pod taktovkou Jiřího Bělohlávka ve svatovítské katedrále u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

„Dnešní večer představuje velkou oslavu kultury v širším slova smyslu, pro mě prostřednictvím hudby. Ale nejde pouze o hudbu, jde o situaci, ve které hudba slouží jako podpora intelektuální, emocionální a občanská té události, kterou tady právě prožíváme. Snažili jsme se k tomu zvolit hudbu, která je nejlépe vhodná,“ řekl ČTK před akcí Hrůša.

„Zapomenout se na takovou událost nedá, i když se přiznám, že u mě žádné koncerty nezapadají. Prakticky každý koncert je takové dítko, které zplodíte a na které potom vzpomínáte. Ale pochopitelně inaugurace nového pana prezidenta je mimořádná,“ řekl ČTK.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com