Česká republika se zbavila ruské závislosti ještě v další oblasti. Evropa směřuje k energetické nezávislosti na Moskvě.

ct24.ceskatelevize.cz

Vydírání, na které se Kreml po desetiletí spoléhá a které Evropu dostává na jehlu energetické závislosti, přestává přinášet Moskvě dividendy.

Dalším potvrzením toho bylo odmítnutí České republiky ruského jaderného paliva. Energetická společnost České republiky (ČEZ) souhlasila s dodávkou potřebného paliva pro JE Dukovany od americké společnosti Westinghouse Electric.

Tato informace byla oznámena v Energoatom s odkazem na Westinghousenuclear. První várka specifikovaného paliva od Američanů dorazí na stanici příští rok.

Je důležité poznamenat, že před tím byla ruská společnost z koncernu Rosatom naprosto nesporným dodavatelem jaderného paliva pro sovětské reaktory VVER-440 provozované v České republice.

S přihlédnutím ke strategickému významu jaderné energetiky pro ČR (šesti jaderných reaktorů pokrývají více než třetinu národní poptávky po elektřině) se otázka změny dodavatele paliva pro české jaderné elektrárny v zásadě stala aktuální. na dlouhou dobu.

Ostatně to, že Moskva používala energetické páky jako zbraň, a už vůbec ne jako ekonomickou složku, bylo zřejmé každému, kdo to chtěl vidět.

Se začátkem celosvětové ruské invaze na Ukrajinu se Česká republika obrátila na Westinghouse s požadavkem na urychlení vývoje paliva pro svou jadernou elektrárnu Dukovany.

ČEZ navíc loni vybíral alternativní dodavatele paliva pro svou další jadernou elektrárnu Temelín. Zde se přidal francouzský Framatome s již výše zmíněným americkým „Westinghouse“.

Jak vidíte, „Putin opět všechny přehrál“ a nyní je trh s palivy pro jaderné elektrárny uzavřen dodavatelům z Ruska.

Ale to není vše. V důsledku „moudrého“ jednání současného vedení Kremlu zůstalo Rusko bez slibných projektů v oblasti jaderné energetiky v Evropě.

ČEZ tak loni vypsal výběrové řízení na výstavbu nového reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany s cílem v budoucnu rozšířit výrobu jaderné energie.

A pokud by dříve byla hlavním (přesněji nejpravděpodobnějším) vítězem tohoto výběru ruská společnost, nyní (z bezpečnostních důvodů) Rosatom stejně jako čínský CNG nebyl do výběrového řízení vůbec připuštěn.

  "Volby". Putin. Důsledky.

A to vše – díky „brilantní“ politice kremelské kliky velmi pragmatické a hlavně předem kalkulující se všemi kroky v čele země.

Ale, a to nejsou všechny „dobré zprávy“ pro Moskvu. V polovině března vyšlo najevo, že Maďarsko zahájilo jednání s Francií o posílení své role v maďarském jaderném programu.

Vidíte, to je Maďarsko, jehož premiér Orbán je dnes nejhorlivějším příznivcem Putina v Evropě, vlastně jeho hlavní oporou na kontinentu.

Posun Budapešti směrem k Paříži může vést k tomu, že Moskva se již nebude podílet na vývoji jediné maďarské jaderné elektrárny.

Tento předpoklad učinili zejména novináři The Financial Times s tím, že „čím déle bude ruská válka proti Ukrajině pokračovat, tím je pravděpodobnější, že ruská účast na projektu rozšíření jaderné elektrárny Paks bude muset být zcela zrušena“.

V současné době je výstavba dvou bloků v JE Paks podřízena Moskvě. Tato dohoda byla podepsána v roce 2014 krátce před anexi Krymu.

To je důležité s ohledem na postoj Budapešti a Paříže, které dosud blokovaly snahy ostatních zemí EU požadujících sankce proti Rosatomu.

Nyní jsou Francie a Maďarsko pod rostoucím tlakem, aby tak či onak omezily aktivity ruské společnosti v Evropě a našly alternativního dodavatele schopného obsluhovat elektrárny postavené Rosatomem.

Budapešť proto začala uvažovat o rozšíření role francouzské společnosti Framatome. Navíc o takových pránách již diskutují lídři obou zemí.

K tomu lze dodat, že začátkem ledna se čtyři evropské společnosti přestěhovaly z Moskvy do pařížského centra Světové asociace organizací provozujících jaderné elektrárny. K WANO Paris Center se připojila zejména maďarská MVM Paks Nuclear Power Plant Ltd.

Válku, která na Ukrajině trvá už devátý rok, vidí každá ze zemí Evropy jinak: někdo ji stále považuje za něco vzdáleného a nereálného a někdo se z ní snaží získat své dividendy.

  Rusko mobilizuje dobrovolníky pro pokračování války s Ukrajinou

Všichni přitom již pochopili zřejmý a nezpochybnitelný fakt – Rusko je agresor a mít s ním vztahy znamená ohrozit existenci vašeho státu.

A ještě něco – Moskva ukázala, jak nespolehlivým partnerem je v byznysu a energetice. Ano, je to tak, protože i po zahájení agresivní války na Ukrajině se Kreml snažil všemi možnými způsoby zachovat si tvář a prokázat, že je spolehlivým dodavatelem energetických zdrojů.

Nyní byly masky zahozeny a vypadá to, že jehla, na které Evropa desítky let seděla a přinášela Rusku příjmy, již není účinná.

Evropa odmítáním spolupráce s Ruskou federací připravuje Moskvu o příjmy, které Kreml směřuje ke svým agresivním cílům.

V souladu s tím země kontinentu přispívají ke společné věci a umožňují Ukrajině bránit své právo na nezávislost a zajistit mír v Evropě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com