Česká republika se zbavila ruské závislosti ještě v další oblasti. Evropa směřuje k energetické nezávislosti na Moskvě.

ct24.ceskatelevize.cz

Vydírání, na které se Kreml po desetiletí spoléhá a které Evropu dostává na jehlu energetické závislosti, přestává přinášet Moskvě dividendy.

Dalším potvrzením toho bylo odmítnutí České republiky ruského jaderného paliva. Energetická společnost České republiky (ČEZ) souhlasila s dodávkou potřebného paliva pro JE Dukovany od americké společnosti Westinghouse Electric.

Tato informace byla oznámena v Energoatom s odkazem na Westinghousenuclear. První várka specifikovaného paliva od Američanů dorazí na stanici příští rok.

Je důležité poznamenat, že před tím byla ruská společnost z koncernu Rosatom naprosto nesporným dodavatelem jaderného paliva pro sovětské reaktory VVER-440 provozované v České republice.

S přihlédnutím ke strategickému významu jaderné energetiky pro ČR (šesti jaderných reaktorů pokrývají více než třetinu národní poptávky po elektřině) se otázka změny dodavatele paliva pro české jaderné elektrárny v zásadě stala aktuální. na dlouhou dobu.

Ostatně to, že Moskva používala energetické páky jako zbraň, a už vůbec ne jako ekonomickou složku, bylo zřejmé každému, kdo to chtěl vidět.

Se začátkem celosvětové ruské invaze na Ukrajinu se Česká republika obrátila na Westinghouse s požadavkem na urychlení vývoje paliva pro svou jadernou elektrárnu Dukovany.

ČEZ navíc loni vybíral alternativní dodavatele paliva pro svou další jadernou elektrárnu Temelín. Zde se přidal francouzský Framatome s již výše zmíněným americkým „Westinghouse“.

Jak vidíte, „Putin opět všechny přehrál“ a nyní je trh s palivy pro jaderné elektrárny uzavřen dodavatelům z Ruska.

Ale to není vše. V důsledku „moudrého“ jednání současného vedení Kremlu zůstalo Rusko bez slibných projektů v oblasti jaderné energetiky v Evropě.

ČEZ tak loni vypsal výběrové řízení na výstavbu nového reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany s cílem v budoucnu rozšířit výrobu jaderné energie.

A pokud by dříve byla hlavním (přesněji nejpravděpodobnějším) vítězem tohoto výběru ruská společnost, nyní (z bezpečnostních důvodů) Rosatom stejně jako čínský CNG nebyl do výběrového řízení vůbec připuštěn.

  Evropští politici jsou na výplatní listině Kremlu.

A to vše – díky „brilantní“ politice kremelské kliky velmi pragmatické a hlavně předem kalkulující se všemi kroky v čele země.

Ale, a to nejsou všechny „dobré zprávy“ pro Moskvu. V polovině března vyšlo najevo, že Maďarsko zahájilo jednání s Francií o posílení své role v maďarském jaderném programu.

Vidíte, to je Maďarsko, jehož premiér Orbán je dnes nejhorlivějším příznivcem Putina v Evropě, vlastně jeho hlavní oporou na kontinentu.

Posun Budapešti směrem k Paříži může vést k tomu, že Moskva se již nebude podílet na vývoji jediné maďarské jaderné elektrárny.

Tento předpoklad učinili zejména novináři The Financial Times s tím, že „čím déle bude ruská válka proti Ukrajině pokračovat, tím je pravděpodobnější, že ruská účast na projektu rozšíření jaderné elektrárny Paks bude muset být zcela zrušena“.

V současné době je výstavba dvou bloků v JE Paks podřízena Moskvě. Tato dohoda byla podepsána v roce 2014 krátce před anexi Krymu.

To je důležité s ohledem na postoj Budapešti a Paříže, které dosud blokovaly snahy ostatních zemí EU požadujících sankce proti Rosatomu.

Nyní jsou Francie a Maďarsko pod rostoucím tlakem, aby tak či onak omezily aktivity ruské společnosti v Evropě a našly alternativního dodavatele schopného obsluhovat elektrárny postavené Rosatomem.

Budapešť proto začala uvažovat o rozšíření role francouzské společnosti Framatome. Navíc o takových pránách již diskutují lídři obou zemí.

K tomu lze dodat, že začátkem ledna se čtyři evropské společnosti přestěhovaly z Moskvy do pařížského centra Světové asociace organizací provozujících jaderné elektrárny. K WANO Paris Center se připojila zejména maďarská MVM Paks Nuclear Power Plant Ltd.

Válku, která na Ukrajině trvá už devátý rok, vidí každá ze zemí Evropy jinak: někdo ji stále považuje za něco vzdáleného a nereálného a někdo se z ní snaží získat své dividendy.

  Moskva nabízí Washingtonu pakt. Stabilita nebo nové rozdělení Evropy?

Všichni přitom již pochopili zřejmý a nezpochybnitelný fakt – Rusko je agresor a mít s ním vztahy znamená ohrozit existenci vašeho státu.

A ještě něco – Moskva ukázala, jak nespolehlivým partnerem je v byznysu a energetice. Ano, je to tak, protože i po zahájení agresivní války na Ukrajině se Kreml snažil všemi možnými způsoby zachovat si tvář a prokázat, že je spolehlivým dodavatelem energetických zdrojů.

Nyní byly masky zahozeny a vypadá to, že jehla, na které Evropa desítky let seděla a přinášela Rusku příjmy, již není účinná.

Evropa odmítáním spolupráce s Ruskou federací připravuje Moskvu o příjmy, které Kreml směřuje ke svým agresivním cílům.

V souladu s tím země kontinentu přispívají ke společné věci a umožňují Ukrajině bránit své právo na nezávislost a zajistit mír v Evropě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com