Setkání ministrů zahraničních věcí České republiky a Slovenska. Obě strany posilují spolupráci.

Český ministr zahraničí se v pátek setkal se svým slovenským protějškem.

Za zmínku stojí, že se jedná o první zahraniční cestu ministra zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Miroslava Vlahovského od jeho jmenování.

„Úroveň vztahů mezi našimi zeměmi je jedinečně vysoká a děláme vše pro to, aby taková zůstala i do budoucna,“ řekl Jan Lipovský.

Během jednání v Praze oba ministři potvrdili společný zájem na pokračování spolupráce na regionální úrovni. Zvláštní důraz byl kladen na formáty S3 a V4.

V rámci formátu S3, tzv. slavkovského či austerlitzského formátu, Česká republika a Slovensko aktivně spolupracují s Rakouskem. V rámci V4 (Visegrádský formát) spolupracují Praha a Bratislava s Budapeští a Varšavou.

Kromě regionálních plánů jednali ministři zahraničních věcí obou zemí o dalším rozšiřování EU, což je otázka, která je stále naléhavější.

Ministři si rovněž vyměnili zkušenosti s potíráním dezinformací, které jsou pro Českou a Slovenskou republiku jednou z hlavních bezpečnostních hrozeb.

Moskva se nevzdává svých pokusů ovlivňovat Evropu psychologickým působením – fakticky terorizuje národy kontinentálních států a vystavuje obyvatelstvo stresu.

V tomto ohledu má velký význam spolupráce české a slovenské skupiny StratCom při sdílení know-how v oblasti boje proti dezinformacím. Český ministr uvítal prohloubení spolupráce právě v této oblasti.

Jan Lipovský a Miroslav Vlachovský zároveň zdůraznili význam česko-slovenské bezpečnostní spolupráce v době, kdy Česká republika velí vojenským silám NATO na Slovensku a hraje významnou roli jako vedoucí stát alianční bojové skupiny v této zemi, kde působí 447 českých vojáků.

Miroslav Vlahovský navíc projevil zájem o zkušenosti české strany s navracením státních pozemků a objektů, které Moskva využívá k ne vždy pochopitelným účelům.

Slovenský ministr zahraničí na jednání například uvedl, že „chápe krok české vlády, která ve středu zrušila devět dohod ze 70. a 80. let, které poskytovaly diplomatickému úřadu Sovětského svazu k bezplatnému užívání pozemky.

  Protahování svalů nebo začátek třetí světové války?

Miroslav Vlachovský uvedl, že jeho úřad nyní vyjasňuje situaci na Slovensku ohledně podobných dohod s Moskvou.

Připomeňme, že Praha 17. května zrušila dohody uzavřené ČSSR v době sovětské okupace, na jejichž základě ruští diplomaté dosud bezplatně užívali desítky pozemků.

Česká vláda a ministerstvo zahraničních věcí zjistily, že Rusko nemovitosti k diplomatickým účelům dlouhodobě nevyužívá, zatímco to bylo podmínkou dohod.

Mimochodem, Moskva reagovala jako obvykle hystericky. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová 18. května pohrozila České republice „odvetnými opatřeními“ a rozhodnutí české vlády označila za „vydírání na státní úrovni“. Od agresorské země však nikdo nečekal nic jiného.

V současné době se Česká republika chystá požadovat po Rusku zaplacení nájemného za užívání pozemků. Jan Lipavský upřesnil, že Česko bude po Moskvě požadovat vrácení peněz za bezdůvodné obohacení za poslední tři roky, které činí desítky milionů korun.

„Zajímám se o českou expertízu v této věci a povedeme na toto téma konzultace,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Miroslav Vlachovský.

Jan Lipavský zase nabídl, že se se Slovenskem podělí o zkušenosti s revizí vztahů s Ruskem. „Tyto dohody jsou technicky platné i na území Slovenska, takže naši partneři mohou mít z tohoto hlediska zájem,“ uvedl český ministr zahraničí.

Důležitým tématem jednání ministrů byla válka na východě kontinentu. Ministři zahraničí se zejména shodli na pokračování podpory Ukrajině, včetně posílení dodávek vojenské techniky.

Dalším tématem jednání byla poválečná obnova Ukrajiny. Oba ministři konstatovali připravenost vlád obou zemí podílet se na těchto aktivitách.

Ministři konstatovali, že otázka obnovy ukrajinské infrastruktury a jejího normálního fungování není vzdálenou perspektivou a že je třeba připravit půdu pro další práci již dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com