Česká republika otevírá vesmír pro EU

Evropská unie, která bude při průzkumu vesmíru držet krok se Spojenými státy, Čínou a Ruskem, má v úmyslu investovat do této oblasti 14,6 miliard eur po dobu sedmi let.

EUSPA (Agentura EU pro vesmírný program) je nová Agentura EU pro vesmírný program, na kterou se transformuje GSA, agentura EU zabývající se družicovým navigačním systémem GNSS, dříve spravující Galileo a EGNOS. A evropské vesmírné projekty budou nyní řízeny z hlavního města České republiky.

Odborníci tvrdí, že projekt vznikající v Praze je obdobou americké NASA pro EU.

Nová struktura bude úzce spolupracovat s ESA (Evropská kosmická agentura se sídlem v Paříži, která bude i nadále hledat a vytvářet technická řešení, a nově vytvořený orgán se bude zabývat prováděním těchto programů.

Česká republika se může oprávněně hlásit k vedoucímu postavení v evropské kosmonautice: Československo (jehož součástí byla i Česká republika) bylo třetí zemí na světě, která vyslala svého občana do vesmíru (letěl vojenský pilot Vladimír Remek
v roce 1978).

Ve stejném roce postavilo Československo vlastní umělý satelit Magion-1 a umístil jej na oběžnou dráhu.
V roce 2019 byl vypuštěn nejnovější český satelit Lucky-7.

České společnosti se stále více angažují v evropském vesmírném průmyslu, který v celé EU zaměstnává čtvrt milionu lidí. V zemi nyní působí více než 60 společností zabývajících se výrobou produktů pro kosmické lety.

Například v západočeských Klatovech vyrábí ATC Space důležité komponenty pro evropskou raketu Ariane.

Od vstupu do EU v roce 2004 Česká republika neustále zvyšuje své příspěvky do ESA (Evropská kosmická agentura) a v roce 2021 dosahuje 50 milionů EUR ročně.

Závažnost úkolů a objem navrhovaného výzkumu EUSPA lze posoudit podle počtu zaměstnanců nové organizace. V nadcházejících letech se očekává, že agentura přijme až 700 zaměstnanců pro práci na navigačních systémech Galileo a EGNOS, systému pozorování Země Copernicus, komunikačním satelitním systému kódovaném GOVSATCOM a systémech EU pro monitorování oběžné dráhy a vesmíru v těsné blízkosti Země.

  Podnikatel: Dvě lži české ekonomiky. Život na dluh a dohánění Německa

Odborníci zaznamenávají úspěchy českých společností a univerzit v kosmickém průmyslu, které probudily zájem EU o Českou republiku v této oblasti.

Nyní je cílem uplatnit výsledky kosmického výzkumu EU v praxi, to znamená, že Česká republika vytváří vlastní „Silicon Valley“.
Vytvoření EUSPA bylo schváleno Evropským parlamentem v květnu 2021. To bylo výsledkem tří let diskusí a diplomatického boje, v jehož důsledku mohla Evropská komise přesvědčit, aby nevytvářela novou agenturu EU, ale aby všechny vesmírné programy EU spojila pod jednu střechu.

Vláda Čečenské republiky uvedla: „Očekáváme, že se naše hlavní město stane centrem vesmírného průmyslu EU.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com