Tlak Západu posiluje rusko-čínské vztahy, řekl v Pekingu Mišustin

Tlak ze strany Západu posiluje vztahy Ruska a Číny, prohlásil dnes podle agentury AP ruský premiér Michail Mišustin při schůzce se svým čínským protějškem Li Čchiangem v Pekingu. Předseda čínské vlády uvedl, že Čína chce rozvíjet pragmatickou spolupráci s Ruskem a pozvednout ji na novou úroveň.

Trend vývoje spolupráce mezi Čínou a Ruskem je zatím dobrý a objem vzájemných investic je také na vzestupu, řekl čínský premiér svému ruskému kolegovi. Čínské firmy často zaujaly na ruském trhu místo po těch západních, které se z něho stáhly kvůli ruské agresi proti Ukrajině.

Mišustin ve svém vyjádření na úvod jednání s Liem konflikt na Ukrajině nezmínil a zaměřil se místo toho na ekonomickou spolupráci Moskvy a Pekingu a posilování jejich vzájemných vztahů, které jsou podle něj již nyní na „bezprecedentně vysoké úrovni“.

„Naše vztahy se zakládají na vzájemném respektu a snaze společně reagovat na problémy, což souvisí se zvýšeným neklidem na mezinárodní scéně a tlakem kolektivního Západu,“ řekl.

Mišustin je nejvýše postaveným ruským činitelem, který se od loňského února, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, vydal do Pekingu. Čínský prezident Si Ťin-pching byl naproti tomu v březnu na třídenní návštěvě v Moskvě. Dnes se má sejít s Mišustinem.

Čína opakovaně vyzvala k uzavření míru na Ukrajině, ruskou invazi ale nikdy neodsoudila, což vyvolává kritiku západních zemí.

Lídři vyspělých ekonomik ze skupiny G7 na nedávném summitu v japonské Hirošimě Peking vyzvali, aby „tlačil na Rusko“ s cílem zastavit jeho agresi vůči Ukrajině. Skupina ale také kriticky upozornila na stav lidských práv v zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři. To vyvolalo odmítavou reakci Číny.

ČTK

  Exodus z Náhorního Karabachu se rovná válečnému zločinu, míní někteří experti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com