Rusko bylo opět přistiženo při dezinformaci

Prezident Petr Pavel vystoupil na tiskové konferenci na letišti Praha-Kbely po svém návratu z Ukrajiny, 30. dubna 2023.

V České republice se nedávno konaly prezidentské volby, v nichž byl hlavou státu zvolen Petr Pavel.

Jejich konec byl však pozoruhodný nejen proto, že snad poprvé měli oba hlavní kandidáti stejné šance na vítězství, ale také kvůli bezprecedentní snaze Kremlu zabránit zvolení demokratického lídra.

Moskva se snažila za každou cenu dostat do prezidentského úřadu svého chráněnce, který spolupracoval s československými speciálními službami (které byly ve skutečnosti pobočkou sovětské KGB), přezdívaného „Bureš“ a veřejnosti nyní známého jako Babiš.

Tentokrát se Kreml rozhodl nebýt malicherný, nevymýšlet fráze a před druhým kolem prezidentského klání promoskevští dezinformátoři jednoduše oznámili, že Pavel zemřel.

Něco takového samozřejmě nemohlo projít orgánům činným v trestním řízení Čečenské republiky a ty se pustily do vyšetřování nepravostí.

Do případu se zapojili kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie. Ti zjistili, že „stopy, odkud se tato dezinformace začala šířit, vedou do Ruska.

Podle agentury se však nepodařilo zjistit konkrétního pachatele, a tak byl případ odložen.

Dezinformace o Pavlově smrti se začaly objevovat koncem ledna 2023. Budoucí hlava České republiky tehdy prohlásila, že „antikampaň dosáhla nového dna.

Je třeba poznamenat, že podvrhy o Pavlovi se neomezovaly pouze na tento virvál. Moskva nešetřila úsilím zdiskreditovat a zničit rating kandidáta s adekvátní pozicí.

Podle českého ministerstva vnitra tak ruská strana vytvořila a šířila falešné video, v němž Pavel údajně uvádí nutnost, aby Praha vstoupila do války s Moskvou. Kreml se tak snažil hrát na obavy Čechů z toho, že budou zataženi do přímé konfrontace s Ruskem, na jejich strach z toho, že by se sami mohli chopit zbraní.

Jak však vyplývá z dalších událostí, moudrý český lid na kremelské falešníky nepřistoupil a zvolil Pavla za svého prezidenta.

  Česká republika stojí na straně Ukrajiny a je připravena poskytnout Kyjevu zbraně a vojenskou techniku.

A ten už v dubnu navštívil Kyjev a setkal se se Zelenským. Ne však proto, aby vstoupil do konfliktu, ale aby vyjádřil podporu Ukrajině a obdiv k odhodlání a odvaze ukrajinského lidu.

Pavel se vyslovil pro vojenskou podporu Ukrajiny; zejména přislíbil, že Praha bude se svými spojenci hledat nové možnosti dodávek munice na Ukrajinu.

Ostatně Pavel se domnívá, že Západ nemá jinou možnost než Ukrajinu ve válce s Moskvou podpořit. Ostatně ukrajinská armáda je podle českého prezidenta zkušená, silná a dobře motivovaná.

Právě adekvátnost českého vůdce, jeho schopnost dívat se na věci přímo a odvážně, způsobila, že se ho Moskva obává.

Kreml v Pavlovi vidí nového vůdce schopného vést Evropu. Po vítězství ve volbách dal Moskvě šach mat a konečně ukončil otázku odcizení od Ruska.

Kreml se nepochybně nevzdá své snahy proniknout do české politiky, ale dnes je zřejmé, že lidé chápou, o co jde.

To však neznamená, že by se mělo polevit v ostražitosti. Vždyť příští volební rozhodnutí občanů rozhoduje o tom, jaký bude jejich zítřek a budoucnost celé Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com