Úspěch ve snižování inflace. Česko pod 10 procent, jsme nejlepší z V4

Česká republika slaví úspěch v boji proti inflaci. Poprvé od loňského ledna se meziroční inflace dostala pod 10 %. Pozitivní trend je výsledkem kroků, které provedla naše vláda a jež byly zaměřené na omezování růstu cen.

Deset procent sice, optikou vidění světa před pěti lety, není žádná sláva, ale jedním dechem je nutné říct, že ve srovnání se státy V4 vychází Česká republika nejlépe. A ano, je to ta V4, kterou nám všichni politici opozice dávali po celou dobu za vzor. Nehledě na to, že například sám Andrej Babiš se minulý týden nechal slyšet, že by žádnou konsolidaci veřejných financí ani nedělal, protože to vlastně není potřeba. Kde bychom pod jeho vládou asi byli? Nad 20 % jako v Maďarsku? Nebo ještě hůře?

A proč je to mimo jiné úspěch vlády? Vláda přijala důležitá protiinflační opatření, jako bylo zavedení úsporného tarifu a zastropování cen energií. Dále systematicky vyvíjela a vyvíjí tlak na snižování cen v dodavatelských řetězcích, ale především uskutečňuje úspory na výdajové straně. Tyto kroky se ukazují jako klíčové – snižují inflaci a stabilizují veřejný rozpočet.

Co dál? V úsporných opatřeních je třeba pokračovat. V této souvislosti je dobré připomenout, že právě probíhá urputný boj s opozicí, aby byl ve sněmovně prosazen vládní ozdravný balíček. Ten nepochybně pomůže snížit vysoké schodky státního rozpočtu a nese s sebou i další velmi důležitý protiinflační efekt.

Rozpočtově odpovědná vláda nemůže přistoupit na to, že by Česká republika nadále žila na dluh. Proto je nezbytné pokračovat v opatřeních, která podporují snižování inflace a posilují stabilitu ekonomiky. Ruku v ruce s tím jde i zabezpečení zdravého podnikatelského prostředí.

Článek vyšel na webu Pravý břeh.

  Český prezident znovu potvrdil podporu suverenity Ukrajiny a odsoudil terorismus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com