Koruna v závěru týdne posílila k euru i dolaru

Koruna v závěru týdne posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 se obchodovala za 23,97 Kč/EUR a za 21,72 Kč/USD. Proti čtvrtečnímu podvečeru si vůči euru polepšila o tři haléře a k dolaru získala 11 haléřů. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Česká měna podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého reaguje na zprávy z tiskové konference Evropské centrální banky (ECB), která vyzněla pouze v lehce jestřábím tónu, podotkl. „Navíc i guvernér České národní banky Aleš Michl odmítl spekulace o brzkém snižování úrokových sazeb, jak to v tomto týdnu naznačoval viceguvernér ČNB Jan Frait,“ dodal.

ECB ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Rada guvernérů o zvýšení sazeb rozhodla už podeváté za sebou. Prezidentka ECB Christine Lagardeová na tiskové konferenci řekla, že je zatím nejisté, co bude následovat. „Existuje možnost, že (příště) zvýšíme. Je zde možnost pauzy,“ řekla Lagardeová. Dodala, že banka je nezaujatá. Uvedla ale také, že měnový výbor ví, že se blíží ke konci série zvyšování úrokových sazeb.

V týdnu koruna v pondělí dosáhla k euru nejslabší úrovně od začátku roku, v podvečer se obchodovala za 24,13 Kč/EUR. Do pátku tak posílila o víc než desetník.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,00 23,97
Kč/USD 21,83 21,72

Zdroj: Patria Online

  Jsou čtyři důvody, proč bude rok 2021 lepší, říká ekonom Sedláček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com