Mír nebude, řekl po jednání s Putinem turecký prezident Erdogan

Poté, co se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vrátil z Ruska, kde se setkal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, řekl, že naděje na mír na Ukrajině jsou v tuto chvíli minimální.

„V tuto chvíli nejsou na obzoru žádné vyhlídky na mír,“ řekl turecký prezident novinářům, ale zároveň připomněl, že Turecko stojí od prvního dne za mírem, dialogem a diplomacií.

„Tvrdě jsme pracovali, abychom zabránili dalšímu krveprolití. Spíše než zhoršovat problém a přilévat olej do ohně jsme se snažili přimět obě strany, aby se setkaly na společné půdě. Bohužel válka, která trvá už rok a půl, stále trvá,“ pronesl Erdogan a dodal, že Turecko neustane ve svém diplomatickém úsilí.

Erdogan doufá, že válka, která „poškodila dva turecké sousedy a celý region“, skončí „spravedlivým a trvalým mírem založeným na mezinárodním právu“.

Kromě připomínek k míru se hlava Turecka vyjádřila i k možnosti obnovení obchodu s obilím. To ostatně bylo hlavním důvodem schůzky. Erdogan řekl, že generální tajemník OSN navrhl určitý mechanismus zprostředkování účasti Ruské federace na dohodě o obilí bez přímého napojení na SWIFT.

„Také OSN pracuje na odstranění překážek v pojištění ruských lodí, které vznikly kvůli sankcím,“ dodal Erdogan a zdůraznil, že Turecko hodlá i nadále pokračovat v jednání o dohodě o obilí s generálním tajemníkem Antóniem Guterresem.

Zdroj: Forum24

  Britský velvyslanec kritizoval postoj Slovenska k válce proti Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com