Vláda nebude podle Stanjury připravovat další ozdravný balíček

Vláda se nechystá připravovat další balíček na ozdravení veřejných financí, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Součástí předvolebních slibů podle něj bylo, že se daně budou měnit jen jednou ve volebním období. Od prezidenta nezjišťoval, zda aktuálně projednávaný konsolidační balíček podepíše. Požadavky hlavy státu však podle Stanjury balíček naplňuje. Pavel po jednání na sociální síti X napsal, že vítá snahu vlády o konsolidaci veřejných financí. Návrh státního rozpočtu na příští rok považuje prezident za realistický a vyvážený.

Balíček, který obsahuje především úpravy daní, je ve Sněmovně v závěrečném třetím čtení, poslanci by se k němu měli vrátit příští týden. Podle ministerstva financí opatření v balíčku společně se škrty státních dotací zlepší saldo státního rozpočtu zhruba o 97 miliard korun v příštím roce. „Informoval jsem prezidenta, jak probíhá legislativní proces, co se od začátku května změnilo,“ uvedl.

Stanjura podobně jako o den dříve ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že jde o poslední balíček této vlády. „Další velkou legislativní změnu nechystáme. Už ve volební kampani jsme říkali, že chceme změnit daně jednou za volební období. Nebudeme připravovat další balíček,“ řekl ministr financí.

Od prezidenta nezjišťoval, zda balíček podepíše, pokud k němu doputuje. Z pohledu prezidenta měl podle Stanjury balíček splňovat dvě podmínky – skutečně snižovat tempo zadlužení a být sociálně únosný. „Pevně věřím, že prezident zohlední splnění těchto podmínek. Ale dnes mou ambicí nebylo ptát se prezidenta, jak bude postupovat. Ještě nás čeká hlasování ve Sněmovně a v Senátu,“ uvedl.

Pavla také Stanjura seznámil s návrhem státního rozpočtu na příští rok, který vláda minulý týden schválila a odeslala do Sněmovny. Rozpočet je navržený se schodkem 252 miliard korun, proti plánu na letošní rok je deficit o 43 miliard nižší. „Chtěl jsem mu představit základní principy, průběh vyjednávání a to, kde vidí vláda priority,“ uvedl. Považoval za korektní, aby se prezident s rozpočtem seznámil dřív, než ho začnou projednávat poslanci.

  Lipavský: Ruská anexe je hanebným porušováním práva a sprostou krádeží

„Vítám úsilí vlády v oblasti konsolidace a celkově návrh rozpočtu považuji za realistický a vyvážený. Přesto jsem se ministra doptal na několik problematických bodů, o kterých jsem se chtěl dozvědět víc. Například na nejistý odhad výnosu daně z mimořádných zisků, nevyjasněné financování Státního fondu dopravní infrastruktury a s tím spojenou transparentnost salda celého vládního sektoru a na nejasná východiska pro navýšení očekávaných daňových příjmů o 19 miliard,“ uvedl prezident na sociální síti X. Ocenil, že mu Stanjura chtěl vyjasnit všechny otázky před schvalováním rozpočtu ve Sněmovně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com