Fiala: Kvůli zásahu na úřadu vlády vyplatilo MSp mimosoudně 880.000 Kč

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo mimosoudně jako odškodnění v některých případech souvisejících se zásahem policie na úřadu vlády před deseti lety 880.000 korun. Šlo o nároky na odškodnění ve smyslu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. V případech, kdy se poškození obrátili na soud, přiznaly soudy v těchto kauzách odškodnění za celkem 1,8 milionu korun. Při dnešních interpelacích to ve Sněmovně řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odpověděl tak na dotaz poslance SPD Karla Sládečka.

Sládeček chtěl vědět, kdo nese odpovědnost za odškodnění v kauze zásahu na úřadu vlády. Tuto částku poslanec vyčíslil na 231 milionů korun. „Mezinárodní ostuda, pár podmíněných trestů, ale hlavně desítky milionů korun za nasazení policejní techniky a 231 milionů za náhradu škody,“ prohlásil Sládeček.

Fiala mu doporučil, aby se obrátil spíše na ministerstvo spravedlnosti. Zdůvodnil to tím, že jde o složitou problematiku. „Ta kauza takzvaného zásahu na úřadu vlády se v trestněprávní rovině projevila několika samostatnými větvemi trestního stíhání, které bylo vedeno proti různým osobám a s rozdílným výsledkem,“ poznamenal premiér.

„Z hlediska nároků na odškodnění ve smyslu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci lze konstatovat, že v návaznosti na průběh a výsledek trestního řízení byly v některých těchto věcech již nároky na úhradu škody u ministerstva spravedlnosti mimosoudně uplatněny a byly také projednány, přičemž zmíněný úřad mimosoudně vyplatil 880.000 korun. V některých z mimosoudně projednávaných věcí se žadatelé obrátili se svým tvrzením s tímto nárokem na soudy, které v případě, že již ty soudní procesy byly ukončeny, tak přiznaly jako odškodnění dalších zhruba jeden milion 800.000 korun,“ dodal premiér.

Odškodnění v součtu téměř deset milionů korun se v minulosti dožadovali bývalí poslanci za ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Stíháni byli v kauze takzvaných trafik, tedy v jednom z případů kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a nelze je tedy trestně stíhat. V březnu 2015 se ministerstvo dohodlo na ukončení sporu, exposlanci dostali odškodné v rozmezí 507.000 až 847.000 korun.

  Železný: Po Babišovi budu chtít omluvu. S Nacherem mi nervy neujelyv

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com