Izrael zabil dva velitele Hamásu, kteří se podíleli na sobotních útocích

Izraelský vzdušný úder v noci na dnešek zabil v Pásmu Gazy velitele vzdušných sil radikálního palestinského hnutí Hamás Muráda abú Muráda. Podle deníku The Times of Israel to oznámila izraelská armáda. Murád abú Murád se velkou měrou podílel na organizaci masakrů spáchaných bojovníky Hamásu během jejich útoku na Izrael z minulého víkendu a také na výcviku těchto radikálů, sdělily také podle izraelského tisku izraelské síly. Později armáda oznámila, že pomocí dronu zabila také jednoho z velitelů Hamásu Alího Kazího, který vedl jeden z přeshraničních útoků na osady na jihu Izraele.

Hamás ovládající Pásmo Gazy před týdnem podnikl rozsáhlé vzdušné i pozemní útoky na Izrael, které si na izraelské straně vyžádaly nejméně 1300 obětí. Na útoku se podílely i týmy bojovníků na paraglidech, které zajišťovaly terén pro hlavní pozemní útok.

Izraelské vzdušné síly podle svého oznámení při rozsáhlých vzdušných úderech v noci na dnešek zasáhly také desítky objektů využívaných komandy Hamásu, kterým se minulý víkend podařilo proniknout za Pásmo Gazy na izraelské území.

Murád abú Murád podle oznámení zemřel při úderu ve městě Gaza. Ten cílil na jedno z center Hamásu, z něhož radikální hnutí řídilo vzdušné útoky na Izrael.

Kazího se podle armády podařilo zabít díky úsilí izraelské tajné služby Šin Bet. „Velitel elitní jednotky Hamásu, která minulý víkend provedla útok na izraelská sídla poblíž Pásma Gazy, byl zabit při leteckém útoku,“ uvedl mluvčí armády.

Kazího izraelské úřady v roce 2005 zadržely v souvislosti s únosy a vraždami Izraelců, uvedl web The Times of Israel. Podle armádního mluvčího byl propuštěn během výměny Palestinců za francouzsko-izraelského vojáka Gilada Šalita. Toho unesl Hamás 25. června 2006 a po pěti a půl letech v zajetí v Pásmu Gazy ho propustil 18. října 2011.

  Prezidentské volby v Íránu vyhrál ultrakonzervativec Raísí

Izrael podle dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zabil od soboty při odvetných vzdušných útocích už více než 2200 lidí, včetně 700 dětí. Dalších téměř 8700 lidí utrpělo zranění. V Pásmu Gazy žije na území menším než Praha přes 2,3 milionu lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com