Jubilejní desátou držitelkou Ceny Věry Čáslavské je Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala jubilejní desátou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. Trojnásobná olympijská vítězka a jednadvacetinásobná mistryně světa dnes obdržela vítěznou trofej ve tvaru skleněného „V“ při slavnostním vyhlášení v Praze.

„Pro mě osobně znamená tahle cena strašně moc. Paní Věru Čáslavskou jsem měla moc ráda. Symboliku, kterou dala českému sportu a nám sportovcům, má hodně z nás v hlavě. Co se mě týče, tak já jsem z našich osobních setkání těžila strašně moc. Pro mě je tahle cena jedna z největších, které jsem mohla dostat,“ řekla novinářům Sáblíková.

Šestatřicetiletá Sáblíková získala dvě olympijská zlata na zimních hrách ve Vancouveru 2010, další triumf přidala o čtyři roky později v Soči. Celkem získala pod pěti kruhy sedm cenných kovů, naposledy uspěla vloni v Pekingu, kde vybojovala na oblíbené pětikilometrové trati bronz.

V minulé sezoně brala Sáblíková dva bronzy na mistrovství světa a zvýšila počet medailí získaných na vrcholných akcích včetně Světového poháru na 146. Sáblíková během ceremoniálu vzpomněla, jak jí legendární Čáslavská často vštěpovala, ať je kurážná.

„Nikdy nedovolila, abych sama o sobě pochybovala. Slýchala jsem od ní, že nemůžu jít na start s tím, že bych měla prohrát, ale že jsou všichni z masa a kostí a člověk nikdy neví, co se stane. To jsou slova, se kterými jsem chodila do závodů, a musím říct, že mi to obrovsky pomohlo,“ uvedla Sáblíková. „Je mi líto, že jí to nemůžu říct ještě jednou osobně. Věřím ale, že mě sleduje a je na mě nějakým způsobem pyšná,“ doplnila.

Jako vzor pro ostatní sportovce se Sáblíková necítí. „Doufám, že se ale vždy chovám tak, abych ostatní inspirovala a nikomu neublížila. To je pro mě asi tak hlavní, co mám v sobě. Chovat se tak, aby na mě byli všichni nějakým způsobem pyšní,“ dodala Sáblíková před startem třiadvacáté sezony.

  Postup do Ligy mistrů předčil veškeré Bílkovo očekávání, málem už netrénoval

Cena Věry Čáslavské se uděluje od roku 2014. V minulosti trofej získaly Štěpánka Hilgertová, Naďa Knorre, Věra Růžičková, Barbora Špotáková, Šárka Strachová, Petra Kvitová, Květa Pecková a Šárka Kašpárková. Vloni uspěla trenérka a kaskadérka Hana Dvorská.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com