Na D1 je na 97. km kolona po nehodě kamionu, kalamita v jižních Čechách

Kolona dlouhá sedm kilometrů je na dálnici D1 na 97. kilometru směrem na Brno. Havaroval tam kamion. D1 přes Vysočinu je sjízdná se zvýšenou opatrností, uvedla policie na síti X. Místy po kraji Vysočina kamiony stojí. Problémy se sjízdností jsou v celém kraji. Napadlo až 40 centimetrů sněhu, silničáři ho odklízeli celou noc, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny Dalibor Tomšů. Místy se budou v kraji podle meteorologů tvořit sněhové jazyky, později lokálně i závěje.

„Dálnici D1 zastavila ráno po páté hodině nehoda nákladního vozidla. Stala se na 97. kilometru směrem Brno. Obešla se bez zranění. Kamion se bude vyprošťovat. Kolona dosahuje délky sedmi kilometrů. D1 přes Vysočinu je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností,“ uvedla policie. Od dnešních 5:00 má nahlášených sedm nehod. „Problémy se sjízdnosti trvají. Nebývalé množství sněhu leží na silnicích a navíc stále sněží. Proto musí všichni počítat s komplikacemi v dopravě,“ sdělila novinářům krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Na silnicích je led se sněhem, místy stojí nákladní auta, provoz pro osobní auta je pouze se zvýšenou opatrnosti, dodala.

Sníh padal celou noc, napadlo 30 až 40 centimetrů. Za noc vyjeli silničáři s veškerou technikou, měli 252 výjezdů sypačů. „Jezdily už večer (v pátek) a potom od půl druhé v noci zase. „Místy může být problém s kamiony, u Havlíčkova Brodu a u Štoků kloužou do kopce. Na I/19 nad Pelhřimovem u Čížkova také klouzaly kamiony. Pro osobní auta nemám hlášené, že by něco nebylo sjízdné, ale opravdu, když se dnes nemusí jet, tak nejezdit,“ řekl dispečer silničářů.

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu, uvedli meteorologové. V kraji bude dnes zataženo se sněžením, většinou vydatným. Nejvyšší odpolední teploty od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Přes den může napadnout deset až 20 centimetrů nového sněhu, místy se budou tvořit sněhové jazyky, také závěje.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu, řekla dnes ČTK ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Hlavní tahy jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Na silnici II/163 u Dolního Dvořiště naboural kamion do sypače, který jel před ním, silnice je zavřená. Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem, řekla Jankovcová.

Podle meteorologů se budou ve východní polovině kraje místy tvořit sněhové jazyky, nejvyšší denní teploty budou od minus tří k nule stupňům Celsia.

„Venku máme nepřetržitě všechnu techniku a lidi. Je to po celém kraji, největší problémy jsou na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. V Prachaticích je i tři čtvrtě metru sněhu, jak je sníh je těžký a mokrý, začínají se objevovat i polomy. Sníh neustále dál padá. Je to opravdu kalamitní stav,“ řekla ředitelka. Mrzne a na rozdíl od pátku sníh netaje. Všechny hlavní tahy v kraji jsou sjízdné. Zavřená je silnice II/163, kde jel za sypačem kamion a narazil do něj.

  STAN vrátí všechny dary od firem od voleb, porušení zákona odmítá

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav. Na většině území může napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na mnoha místech se budou podle předpovědi tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. V kraji bude dnes zataženo se sněžením, přes den i vydatným, které bude k večeru zvolna slábnout. Nejvyšší denní teploty od minus tří k nule, na horách minus pět až minus dva budou již dopoledne, odpoledne se bude ochlazovat.

Dopravu na jihu Čech komplikovalo sněžení i celý pátek. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Policie evidovala v kraji přes 83 nehod.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji musí dnes řidiči počítat se sněhem při cestě do hor. V Krušných horách leží na komunikacích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Ledovka se objevila na Litoměřicku. Neprůjezdná je silnice u Krupky na Teplicku a Telnice na Ústecku, kde jsou sněhové jazyky a silničáři tyto cesty v zimním období neudržují. Dálnice jsou mokré, viditelnost snižuje mlha a sněžení. Vyplývá to z informací policie a silničářů.

Policisté v kraji řešili několik nehod v pátek večer a další už se staly dnes ráno. V Litoměřicích v ulici Stará Mostecká, kde je ledovka, stojí odstavené nákladní auto, které nevyjelo kopec, kolem něho motoristé s opatrností projedou.

V Krupce u Teplic je nesjízdná silnice 2487, kde se vytvořily sněhové jazyky, silničáři cestu v zimě neudržují. Uzavřena je také silnice 2484 u Telnice, kde je lyžařské středisko. Pozor si musí dát na námrazu řidiči na Cínovci na Teplicku, kam se dnes mohou vydat běžkaři na upravené trati.

V terénu jsou vedle silničářů také úklidové čety ve městech. Odklízí čerstvě napadaný sníh.

Plzeňský kraj

Na západě Čech komplikuje dopravu sníh. Zejména v jižní části Plzeňského kraje jsou silnice kluzké a ve vyšších polohách pod vrstvou sněhu. Rozbředlý sníh je i na dálnici D5 u Plzně. Na kluzké vozovce se staly i nehody, dálnice je na několika místech uzavřena, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Nehoda nákladního auta uzavřela dopravu na 139,9 kilometru dálnice D5 u Rokycan ve směru na Prahu. Kamion prorazil středová svodidla, dálnice je uzavřena.

Další nehoda se stala jen o několik kilometrů dál i v opačném směru na Rozvadov, kde kamion na 121,9 kilometru dálnice havaroval do příkopu. I v tomto místě se na dálnici tvoří kolony.

Nehoda kamionu zastavila dopravu i na 67,3 kilometru dálnice ve směru na Prahu. Havarovaný kamion tam blokuje všechny jízdní pruhy.

Na Klatovsku, kde sněžilo po celou noc jsou silnice pokryté rozbředlým sněhem, na Šumavě jsou pak pokryté vrstvou sněhu.

  Embargo na energetické zdroje z Ruska a „všechny potřebné zbraně“ pro Ukrajinu – český europoslanec

Podobně i v Krušných horách je vyšších polohách sníh na vozovkách. Protože ale v Karlovarském kraji v noci sněžilo jen málo, silnice jsou s opatrností sjízdné.

Olomoucký kraj

V nejvyšších polohách Olomouckého kraje napadlo přes noc až 15 centimetrů sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, stále pluží a sypají. Silnice jsou průjezdné, správci silnic však nabádají motoristy ke zvýšené opatrnosti, řekli dnes ČTK dispečeři. Opatrnost je namístě nejen na severu regionu, ale i v dalších okresech, sněžení zatím neustává. Vítr navíc na některých místech vytváří sněhové jazyky.

„Všude sněží, na vozovkách leží čerstvá vrstva sněhu. Na silnicích ošetřovaných chemicky se vrstva ujíždí, na inertních vozovkách se zatím navyšuje. Jen v Jeseníku napadlo osm centimetrů sněhu, kolik na horách zatím nemám zprávy, chlapi jsou stále v terénu,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické správy silnic.

Stále sněží také na Šumpersku. „Vozovky udržované chemicky jsou místy holé, místy se zbytky sněhové kaše. Na inertních cestách leží ujetá vrstva sněhu. Nebezpečné úseky jako je stoupání či klesání jsou kryté posypem. Stále sněží, plužení se musí opakovat. Navíc se do toho zvedá vítr, vytvářejí se sněhové jazyky. Napadlo tady dosud do 15 centimetrů sněhu,“ řekl dnes ČTK dispečer šumperské správy silnic.

Veškerou techniku v terénu mají i silničáři z dalších okresů Olomouckého kraje. „Sněžilo po celou noc, někde vydatněji, někde méně. Technika je venku, provádíme plužení, posyp, sypače máme stále v terénu. Zvedá se do toho vítr, místy – a to i nižších polohách, se vytvářejí sněhové jazyky. Nemáme zavřenou žádnou vozovku, nabádáme však řidiče ke zvýšené opatrnosti,“ řekl ČTK dispečer olomoucké správy silnic. Doplnil, že na Olomoucku napadlo až osm centimetrů.

S rozbředlým sněhem musejí řidiči počítat také na Přerovsku a Prostějovsku. Opatrnost je na místě především na vedlejších cestách a ve vyšších polohách, i tam leží na vozovkách udržovaných inertně ujetá vrstva sněhu.

Středočeský kraj

Ve středních Čechách sněží, cestáři nasadili do terénu veškerou techniku. Místy ztěžuje jízdu vrstva nového sněhu nebo je horší viditelnost kvůli srážkám, vyplynulo z informací Ředitelství silnic a dálnic a krajských cestářů.

„Silnice jsou ošetřené, bohužel nám ale stále padá sníh, takže všechny sypače jsou venku. Asi to bude pokračovat celý den,“ řekl ČTK po 7:00 pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. Sněžení komplikuje dopravu, v pátek a během noci podle dispečera na některých místech uvázly kamiony nebo autobusy. „Nemáme žádnou silnici nesjízdnou nebo uzavřenou, ale je potřeba jezdit se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli pochopit, že se v takovém počasí nemá chvátat,“ dodal.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji se daří silničářům udržet cesty sjízdné. V terénu mají veškerou techniku, řekl dnes ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic. Na horách leží na silnicích ujetá vrstva sněhu. Ledovka je na cestě na Semilsku, upozornila na webu policie.

  ÚS si kvůli valorizaci penzí předvolal k veřejnému jednání ministry jako svědky

Neprůjezdná je silnice mezi obcemi Dubá a Holany v okrese Česká Lípa, kde spadl na cestu strom. Hasiči odklízí spadlý strom také u obce Ralsko na Českolipsku, kde aktuálně motoristé také neprojedou. Nákladní automobil uvízl v Újezdu pod Troskami na Semilsku.

Na silnicích II. a III. třídy leží zbytky rozbředlého sněhu, které cestáři postupně odklízí s pomocí pluhů.

V Libereckém kraji stále drobně sněží, přeháňky předpovídají meteorologové na celý den. Teploty na horách mohou klesnout k devíti stupňům pod nulou.

Jihomoravský kraj

Noční sněžení a teploty slabě pod nulou zkomplikovaly na jižní Moravě dnes ráno dopravu. Hlavní tahy jsou sice většinou s opatrností sjízdné po chemickém ošetření, ale na problémy s uvízlým kamionem si musí dát pozor řidiči na silnici z Brna na Svitavy u Krhova na Blanensku. Kvůli náledí také nejezdí zatím linkové autobusy do některých obcí v různých částech kraje a někde jsou spoje zpožděné kvůli čekání na posypové vozy, vyplývá z informaci na webech Správy a údržby silnici Jihomoravského kraje a Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Jedná se o silnice nižších tříd.

Policisté také upozorňují na možnost tvorby sněhových jazyků mezi obcemi Těšany a Borkovany na pomezí Brněnska a Břeclavska.

Autobusy zatím ráno nejezdí do obcí Zálesná Zhoř, Šervkovice a Hvozdec na Brněnsku, Němčičky, Hostim, Prokopov, Jiřice u Moravských Budějovic a Boskovštejn na Znojemsku a Krhov na Blanensku.

Brněnští silničáři, kteří jsou v terénu víceméně celou noc a i nyní ráno, varují řidiče především při jízdě ve vyšších polohách města, tedy v Útěchově, Kohoutovicích či Líšni, i když všechny hlavní silnice jsou posolené.

Přes den má podle meteorologů nadále s různou intenzitou sněžit a teploty se budou pohybovat slabě pod nulou, maximálně má být jeden stupeň nad nulou.

Zlínský kraj

Silnice v horských oblastech Zlínského kraje pokrývá po nočním vydatném sněžení vrstva sněhu. Vozovky jsou průjezdné, dispečeři však apelují na nutnou opatrnost. V nejvyšších částech Vsetínska se navíc může vytvářet náledí, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. V regionu stále sněží, v nejvyšších polohách hlásí správci silnic až 15 centimetrů čerstvého sněhu.

Na Vsetínsku leží na silnicích prvních a druhých tříd udržovaných chemicky podle silničářů nová vrstva sněhu, v horských oblastech musejí řidiči místy počítat na krajnicích se sněhovou kaší do deseti centimetrů. V nejvyšších polohách na vozovkách udržovaných inertně leží nesouvislá vrstva sněhu do 15 centimetrů. „Průběžně se provádí pluhování a posyp, na lesních úsecích je místy mlhavo. Opatrnost je při jízdě je nutností,“ vzkazují správci silnic.

S rozbředlým sněhem musejí řidiči počítat například i ve Zlíně a v celém okrese, na Uherskohradišťsku jsou silnice holé a mokré, stejně jako na Kroměřížsku. Tam však silničáři upozorňují, že kvůli zesilujícímu větru se mohou tvořit sněhové jazyky.

V celém regionu dál sněží, teploty se pohybují kolem dvou stupňů pod nulou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com