ISW: Rusko používá pád letadla Il-76 k zasetí nespokojenosti na Ukrajině

Aktéři ruského informačního prostoru používají středeční pád armádního transportního letounu Il-76 k zasetí nespokojenosti na Ukrajině a zpochybnění další západní pomoci Kyjevu, míní američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Rusko tvrdí, že při havárii zahynulo všech 65 ukrajinských válečných zajatců na palubě, Kyjev přítomnost zajatců v letadle zatím nepotvrdil. Váleční zajatci jsou na Ukrajině citlivé téma, podotkl ISW ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině.

Šéf branného výboru dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov ve středu prohlásil, že Ukrajina o přítomnosti válečných zajatců na palubě věděla a sestřelila letadlo záměrně, aby z toho mohla posléze obvinit Rusko. Uvedl také, že výměny válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem se od nynějška pozastaví na dobu neurčitou. Místopředseda ruské bezpečnostní rady a ruský exprezident Dmitrij Medveděv se nechal slyšet, že k pádu letadla přispěl ukrajinský „vnitřní politický boj“, a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov obvinil Ukrajinu z terorismu a vyzval k prodiskutování incidentu na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„Smyslem takovýchto ruských obvinění je zčásti zasít na Ukrajině nespokojenost a zvýšit nedůvěru v ukrajinskou vládu,“ uvedl ISW. Američtí analytici také podotkli, že nejnovější ruská obvinění jsou v souladu s jinými ruskými informačními kampaněmi, jejichž cílem je oslabit Ukrajinu.

Rusko kromě toho přišlo s nepodloženým tvrzením, že Ukrajina letoun zasáhla raketovým systémem dodaným USA nebo Německem, což má zřejmě západní ukrajinské partnery odradit od poskytování další vojenské pomoci Ukrajině.

Na palubě letounu Il-76, který se ve středu dopoledne zřítil v ruské Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou, bylo podle ruských úřadů 74 lidí včetně 65 ukrajinských válečných zajatců. Podle Ruska všichni lidé na palubě zahynuli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu večer vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie a sdělil, že vyšetřováním se už zabývají ukrajinské zpravodajské služby. Zelenskyj nepotvrdil, zda na palubě skutečně byli Ukrajinci, ani tuto informaci nevyvrátil.

  Babiš bude v Srbsku jednat o postupu při koronavirové pandemii

Kreml po pádu letadla hovoří o zločinném počínání Kyjeva

Mezinárodní vyšetřování pádu ruského vojenského letounu Il-76 v ruské Belgorodské oblasti je zapotřebí, pokud se bude zabývat „zločinnými činy“ Kyjeva, prohlásil podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který k mezinárodnímu prozkoumání havárie vyzval ve středu večer. Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu Peskovova slova interpretovala tak, že Moskva je proti mezinárodnímu vyšetřování tohoto případu. Dnešní ukrajinská vyjádření zpochybňují ruská tvrzení.

„Pokud má (Zelenskyj) na mysli mezinárodní vyšetřování zločinných činů kyjevského režimu, je to jednoznačně zapotřebí,“ prohlásil Peskov. Ruský Interfax zprávu uvádí tak, že Kreml by souhlasil s mezinárodním vyšetřováním, pokud bude případ posuzován jako „zločin ukrajinských úřadů“.

Peskov stejně jako další ruští činitelé a úřady ze středeční havárie obvinil Ukrajinu a uvedl, že v tuto chvíli nikdo neví, jak zřícení letadla ovlivní další výměny válečných zajatců. Šéf branného výboru dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov nicméně dnes podle agentury Reuters prohlásil, že tyto výměny budou pokračovat.

V ruské Belgorodské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou, ve středu dopoledne spadl ruský transportní vojenský letoun Il-76. Rusko tvrdí, že na palubě bylo kromě šesti členů posádky a tříčlenného doprovodu také 65 ukrajinských válečných zajatců určených k výměně vězňů, kteří zahynuli, a že stroj sestřelila Ukrajina. Svá tvrzení ruské úřady nijak nedoložily a nebylo možné je nezávisle ověřit.

Kartapolov dnes také prohlásil, že ruská strana uvědomila ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR 15 minut před tím, než letadlo vletělo do oblasti, kde bylo sestřeleno. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov dnes podle agentury Reuters naopak řekl, že Ukrajina nedostala od Ruska žádost o zajištění vzdušného prostoru kolem Belgorodu. HUR už dříve sdělila, že pokud byli na palubě váleční zajatci, Ukrajina neměla o jejich způsobu přepravy ani o trase letadla žádné informace.

  Polsko posiluje východní hranici. Chce tak odrážet hybridní hrozby

Ukrajina, která se už téměř dva roky brání ruské vojenské agresi, svůj podíl na pádu letadla ani přítomnost ukrajinských zajatců v letadle jednoznačně nepotvrdila ani nevyvrátila. Podle Reuters nicméně Kyjev zpochybnil některá tvrzení Moskvy. Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje v ukrajinském generálním štábu uváděla, že letoun přepravoval rakety S-300, jimiž Rusové ostřelují Charkovskou oblast. Zelenskyj řekl, že je nutné zjistit všechna fakta. „Náš stát bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ prohlásil.

Jusov dnes uvedl, že Kyjev nemá dostatek důkazů, aby věřil, že letoun skutečně přepravoval 65 zajatých ukrajinských vojáků. „Bohužel můžeme předpokládat různé scénáře, včetně provokace, stejně jako využití ukrajinských zajatců jako lidského štítu pro přepravu munice a zbraní pro systémy S-300,“ řekl Rádiu Svoboda.

Ve stejné době podle něj byly ve vzduchu další dvě ruská vojenská transportní letadla. Upozornil, že Rusko využívá belgorodské letiště pro vojenské zásobování, a dodal, že při poslední výměně zajatců, kdy byla použita letecká doprava, Moskva požádala Kyjev o zajištění vzdušného prostoru. „Tentokrát agresorský stát takové požadavky nevznesl v písemné ani ústní formě,“ řekl Jusov podle Reuters. HUR už dříve uvedla, že se ve středu měla odehrát výměna, ale Kyjev nevěděl, jakým způsobem Rusové zajatce dopraví.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec dnes řekl, že Ukrajina zatím nezaznamenala žádné známky toho, že by se na palubě spadlého letounu nacházelo větší množství válečných zajatců. „Na základě analýzy fotografií a videí, které jsme viděli na internetu, pokud by tam byla těla – nejsem odborník – ale pokud by Rusové měli nějaké fotografie či videa, že tam byli naši váleční zajatci, už by je použili,“ řekl Lubinec podle serveru Ukrajinska pravda.

  Připravuje Rusko na Ukrajině provokaci s chemickými zbraněmi?

Podle Reuters ombudsman také prohlásil, že pošle dopisy OSN a Mezinárodnímu výboru Červeného kříže (MVČK), které vyzve k vyšetření pádu letounu. „Jsem ale přesvědčen, že… Rusové budou činit hlasitá prohlášení, ale nikoho k tomu nepustí. Nepředají k analýze žádné materiály a jednoduše budou vinit Ukrajinu,“ řekl Lubinec.

Ruské tiskové agentury dnes ráno informovaly, že na místě pádu letadla byly nalezeny černé skříňky se záznamy o průběhu letu a byly předány ruským vyšetřovatelům. Státní agentura TASS později s odvoláním na záchranáře napsala, že se na místě pádu letadla našlo něco, co se jeví jako trosky rakety.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes podle serveru RBK-Ukrajina oznámila, že zahájila vlastní vyšetřování pádu ruského stroje.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com