Ruská diverzní skupina zabila v Sumské oblasti dva civilisty, uvedla Ukrajina

Ruská průzkumná a sabotážní skupina pronikla ráno do ukrajinské Sumské oblasti a zastřelila dva civilisty. S odvoláním na ukrajinské úřady to napsal server RBK-Ukrajina a také agentura AFP. Útok se podle nich odehrál v pětikilometrovém pásmu u hranic s Ruskem a činitelé znovu vyzvali obyvatele příhraničí, aby se evakuovali.

„Nepřátelská průzkumná a sabotážní skupina dnes ráno brutálně a cynicky zastřelila bratra a sestru z Chotinské hromady,“ uvedla na platformě Telegram vojenská správa Sumské oblasti, podle níž dvojice žila v obci Andrijivka. Ta se nachází asi čtyři kilometry od hranic s ruskou Kurskou oblastí. Hromada je ukrajinské označení pro správní jednotky zahrnující například město a přilehlé vesnice.

Ukrajinská generální prokuratura později uvedla, že ruští „okupanti“ ostřelovali vůz s civilisty jedoucí po silnici mezi dvěma vesnicemi. „Zemřel čtyřiapadesátiletý muž, který řídil, a jeho osmašedesátiletá sestra,“ uvedla prokuratura na Telegramu, kde zveřejnila snímek osobního auta s rozbitými okny. O sabotážní skupině se tento úřad ve své zprávě výslovně nezmiňuje, používá termín „okupanti“. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Ačkoli k tomuto typu přeshraničních partyzánských útoků dochází zřídka, čas od času jsou hlášeny, podotkla agentura AFP a připomněla, že také ruské úřady v minulosti obvinily ukrajinské sabotážní skupiny z proniknutí do obcí na své straně hranice.

Ukrajinský server RBK-Ukrajina píše, že ruské průzkumné a sabotážní skupiny neustávají ve své snaze proniknout na území Černihivské a Sumské oblasti. Podle pohraničníků se snaží zjistit polohu ukrajinské armády a také zaminovat území, napsal web. Serhij Najev, velitel ukrajinských sil, jenž dohlíží na severní vojenský sektor, nedávno uvedl, že od začátku letošního roku se ruské průzkumné a sabotážní skupiny pokusily pětkrát proniknout do pohraničí v Sumské a Černihivské oblasti.

Ruská armáda vtrhla na začátku své invaze v únoru 2022 také do obou těchto regionů a některé jejich části okupovala. Setkala se však se silným ukrajinským odporem a po několika týdnech se odtamtud stáhla. Ukrajinské úřady zároveň Rusko viní z toho, že příhraniční regiony stále ostřeluje.

  Několik továren v Německu kvůli vysokým cenám energií ohlásilo omezení provozu

Moskva se k dnešním informacím nevyjádřila. Rusko navzdory množícím se svědectvím o opaku dlouhodobě popírá, že na Ukrajině útočí na civilisty. OSN zatím potvrdila, že boje od začátku ruské invaze připravily na Ukrajině o život přinejmenším 10.000 civilistů, byť skutečné počty budou pravděpodobně vyšší. V Rusku jsou podle OSN desítky mrtvých.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com