Litva se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Litva se připojí k české iniciativě, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Po telefonátu s českým premiérem Petrem Fialou to dnes uvedla litevská premiérka Ingrida Šimonytéová. Výši litevského příspěvku nesdělila.

Český plán na dodávky munice představil v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci český prezident Petr Pavel. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Pavel v Mnichově také uvedl, že pokud Praha získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů. Podle expertů je na nákup potřeba vyčlenit asi 1,5 miliardy dolarů (35 miliard Kč).

„V telefonickém rozhovoru jsem poděkovala premiérovi Petru Fialovi za tuto skvělou iniciativu,“ uvedla premiérka na sociální síti X. „Litva přispěje ke všem mezinárodním snahám, které přiblíží Ukrajinu jejímu i našemu vítězství.

Prohlášení zveřejněné na stránkách vlády ve Vilniusu dále cituje Šimonytéovou, podle níž je česká iniciativa obzvláště důležitá v době, kdy se dodávky munice Kyjevu zpomalily. Šéfové vlád obou zemí rovněž jednali o bezpečnostní situaci v regionu, důležitosti navýšit investice do obrany v Evropě a posílení bilaterálních vztahů mezi Litvou a Českou republikou, dodává prohlášení.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis k přistoupení své země k české iniciativě napsal: „Ať to stojí cokoliv.“

Českou iniciativu již slíbily finančně podpořit Británie, Dánsko, Kanada, Švédsko, Beligie nebo Nizozemsko, které avizovalo příspěvek v celkové výši 250 milionů eur (6,3 miliardy Kč). Do projektu se podle prezidenta Emmanuela Macrona zapojí rovněž Francie. Celkem by se k iniciativě mohlo podle odhadu premiéra Fialy připojit zhruba 15 států.

Litva patří spolu s dalšími pobaltskými zeměmi k nejvěrnějším podporovatelům Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. Nedostatek munice v řadách ukrajinské armády označují experti za jeden z důvodů ruského postupu na frontě v posledních týdnech.

  Od Trumpa se odklání i úvěrový partner Deutsche Bank, píše NYT

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com