Rusko hlásí pokus o vpád diverzantů, útok podnikli ruští dobrovolníci

Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny dnes prohlásili, že podnikli útok na ruskou vesnici poblíž ukrajinských hranic. Pokus o proniknutí přes hranici následně potvrdil gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt a ruské ministerstvo obrany, podle kterých se ale vpádu cizích jednotek na ruské území podařilo zabránit. Ruské úřady zároveň oznámily, že školy v Kursku přešly na on-line výuku.

Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku na telegramu uvedli, že s pomocí tanků pronikli na území Ruské federace. „Překročili jsme Rubikon,“ napsali na sociální síti. V dalších příspěvcích na téže komunikační platformě ohlásili ovládnutí vesnice Ťotkino v Kurské oblasti a zničení nejméně jednoho obrněného vozidla ruských sil. Prohlásili také, že příslušníci ruské armády z vesnice utekli, přičemž na místě nechali armádní techniku.

Ruské ministerstvo obrany ale tento sled událostí popírá. „Dnes ráno jednotky ruských ozbrojených sil a pohraniční stráže (tajné služby) FSB zmařily pokus kyjevského režimu o průnik na území Ruska v Kurské a Belgorodské oblasti,“ uvedl úřad, podle kterého útočníci museli pod náporem ruských sil „se značnými ztrátami“ ustoupit. O vlastních ztrátách se ruská strana nezmínila.

Později ruský resort obrany sdělil, že „teroristická uskupení kyjevského režimu“, která zaútočila na ruskou hranici, přišla při tomto pokusu o 234 bojovníků, sedm tanků a tři bojová vozidla pěchoty Bradley. Ministerstvo zopakovalo, že pokus o vpád byl odražen.

Moskva předtím uvedla, že útoky z Ukrajiny začaly okolo 3:00 moskevského času (1:00 SEČ) v okolí vesnic Odnorobovka, Něchotějevka a Spodarjušino v Belgorodské oblasti, další čtyři skupiny byly podle ní „odraženy“ na okraji Ťotkina.

Agentura Reuters poznamenala, že verzi událostí ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Kurský starosta Igor Kucak oznámil, že „v souvislosti s nedávnými událostmi“ přejdou místní žáci v následujících třech dnech na distanční výuku.

  České velvyslanectví v Turecku se snaží zjistit, co je se třemi krajany

Ruské regiony sousedící s Ukrajinou, která se od února 2022 brání ruské vojenské agresi, hlásí poměrně často výbuchy nebo dělostřelecké a raketové přepady, které ruské úřady přičítají ukrajinské armádě nebo proukrajinským sabotérům. Loni v květnu do příhraniční Belgorodské oblasti pronikly z Ukrajiny ozbrojené skupiny a rozpoutaly v ní ozbrojené střety. Ruské úřady z vpádu obvinily ukrajinské „sabotážní skupiny“, podle Kyjeva i médií do regionu pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. O podobných výpadech od té doby ruské úřady informovaly opakovaně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com