Jurečka nečeká ve čtvrtek nalezení kompromisu s ANO o důchodech

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) neočekává, že by se na čtvrteční schůzce se zástupci hnutí ANO na Pražském hradě podařilo najít kompromis mezi vládou a opozicí o důchodové reformě. Pokud ale opozice bude mít vůli ke konstruktivnímu jednání, mohl by kompromis vzejít z některé další schůzky. Jurečka to dnes řekl novinářům po jednání vlády. Představitelé ANO už dříve uvedli, že od čtvrteční schůzky očekávají získání podkladů, které vedly k hlavním změnám obsaženým v reformě.

„Z naší strany, a mluvím za celou koalici, je tady otevřenost v tom hledat shodu i s opozicí na důchodové reformě, aby důchodová reforma byla dlouhodobě udržitelná,“ řekl Jurečka. Podle něj ale zatím hnutí ANO nepodalo žádný návrh, jak by chtělo návrh vlády měnit.

Podle Jurečky případné změny v reformě musí zachovat její hlavní princip, a to je zvýšení udržitelnosti celého systému. Reforma musí zajistit, aby byly férové důchody nejen pro současné, ale i pro budoucí důchodce. Penzijní systém se zároveň musí vyrovnat s prodlužováním očekávané doby dožití, s nižší porodností a s pozdějším nástupem lidí na trh práce.

„Pokud budou návrhy opozičních partnerů takové, že se dokážeme v těchto mantinelech pohybovat, můžeme se bavit o změně parametrů,“ řekl Jurečka. Nepředpokládá ale, že by se podařilo dohody dosáhnout už ve čtvrtek.

Schůzky organizované prezidentem Petrem Pavlem se kromě Jurečky zúčastní první místopředseda ANO Karel Havlíček, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová a poslanec ANO Aleš Juchelka. Schillerová si od schůzky slibuje zejména to, že opoziční hnutí obdrží podklady, které vedly k nejzásadnějším změnám, například co se týče navyšování věku pro nástup do penze. Podle Juchelky navrhovaná opatření nejsou udržitelná ani férová.

Pavel o důchodové reformě jednal už samostatně s Jurečkou i se zástupci ANO. Mezi hlavními problémy návrhu jmenoval prezident stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice.

  Testy v ČR v sobotu odhalily 3187 případů koronaviru, pokles trvá

Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. ANO vadí hlavně navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

Pavel se se zástupci koalice a opozice k reformě penzí sejde 28. března

Prezident Petr Pavel se sejde se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě ve čtvrtek 28. března. Informaci České televize (ČT) dnes potvrdil ČTK poslanec opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka a později také mluvčí Hradu Vojtěch Šeliga.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně uvedla, že se za hnutí zúčastní ona, Juchelka a první místopředseda ANO Karel Havlíček. Za vládu dorazí vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Schillerová si od schůzky slibuje zejména to, že opoziční hnutí obdrží podklady, které vedly k nejzásadnějším změnám, například co se týče navyšování věku pro nástup do penze. Podle Juchelky navrhovaná opatření nejsou udržitelná ani férová.

„Pevně věřím, že je místo pro dohodu. Z jednoho prostého důvodu – důchodová reforma je potřeba. Data jasně ukazují, že pokud ji neuděláme, důchodový účet bude v ‚megadluhu‘,“ řekla dnes ve Sněmovně Věra Kovářová (STAN). „To jsou důvody, které i opozici by měly vést k tomu, že se shodneme na důchodové reformě, která udrží možnost, aby všichni naši občané měli důchody, které si zaslouží,“ dodala.

Další opoziční hnutí SPD podle jeho předsedy Tomia Okamury pozvánku na jednání neobdrželo. „Můžeme potvrdit, že se setkání uskuteční 28. března. Zúčastní se jej zástupce vlády a nejsilnější opoziční strany,“ uvedl prezidentův mluvčí Šeliga.

  Na Ukrajině padl český dobrovolník u města Avdijivka

K debatě hodlá Pavel podle dřívějšího vyjádření přizvat i experty respektované oběma stranami. Na dosavadních samostatných schůzkách s Jurečkou a zástupci ANO se podle Pavla podařilo identifikovat možný prostor pro kompromis v některých ze sporných bodů.

Pavel se na konci února sešel s Jurečkou. Vicepremiér po jednání novinářům řekl, že navrhovaný zákon s reformními změnami penzí by vláda mohla projednávat zhruba na přelomu března a dubna. Uvedl také, že prezidentovu podporu důchodové reformy vnímá dlouhodobě. Prezident poté jednal i se zástupci ANO. Schillerová následně hovořila o tom, že Pavel přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu nejednala a ještě se hledala shoda s opozicí.

Mezi hlavními problémy návrhu jmenoval prezident v ČT stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. ANO má výhrady k pěti bodům z 12. Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. ANO vadí hlavně navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com