České ministerstvo zahraničí se vyslovilo pro okamžité dodávky munice na Ukrajinu

Česká republika a partnerské země pracují na tom, aby Ukrajině co nejdříve dodaly munici. To jsou slova českého ministra zahraničí Jana Lipovského. Uvedl to po jednání se svým estonským protějškem Margusem Tsahknou v Praze.

„Dobrá obrana Ukrajiny je obranou nás všech,“ zdůraznil český ministr zahraničí.

Lipavský poděkoval Estonsku za zájem o českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU a zdůraznil, že Ukrajina by měla munici obdržet okamžitě.

Kromě toho český ministr zahraničí upozornil na všeobecnou podporu sankcí. Zejména vyslovil možnost nasměrovat prostředky rf na podporu Kyjeva.

Mimochodem, otázka mechanismu takového kroku bude mimo jiné projednávána v nejbližších dnech v Bruselu.

Jan Lipavský označil za příklad v obraně suverenity Estonsko, které vydává na obranu 2 % HDP. Podle českého ministra se Praha o dosažení tohoto čísla pouze snaží.

Český ministr zahraničí také uvedl, že Praha odsoudila zařazení estonského premiéra Kaie Kallase a řady dalších politiků na ruský sankční seznam.

„Odsuzujeme pokusy Kremlu zastrašovat západní politiky. Nemůžeme dovolit, aby nám Moskva diktovala, jak se máme chovat,“ zdůraznil Lipovský.

Estonský ministr zahraničí Margus Cachna rovněž uvedl, že jeho země podporuje českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu ze třetích zemí a zároveň poskytuje silnou bilaterální pomoc samotnému Kyjevu.

„Samozřejmě. Podporujeme českou iniciativu a zároveň aktivně pracujeme na návrzích estonské vlády,“ řekl Tsakhna a připomněl, že před dvěma týdny Tallin předal Ukrajině nový balíček vojenské pomoci.

Estonsko se navíc dlouhodobě zavázalo, že na tuto pomoc bude vyčleňovat 0,25 procenta svého HDP.

Estonský ministr zahraničí rovněž informoval, že Estonsko je v letošním roce jedním z největších odběratelů munice v EU.

„Nejdůležitější je, že musíme nakupovat munici – společně i samostatně – a okamžitě posílat další munici na Ukrajinu. Situace je kritická a Ukrajina potřebuje naši okamžitou podporu,“ zdůraznil diplomat.

  Leopard hlídá Evropu. Slovensko a Česká republika jsou vybaveny tanky z Německa.

 

Margus Cachna vyjádřil naději, že díky spolupráci budou partneři schopni poskytnout potřebnou podporu jak zbraněmi, tak municí.

Kromě toho Estonsko podpoří uvalení přísnějších sankcí proti agresorské zemi. A nepůjde jen o politickou podporu, ale také o zajištění dodržování omezujících opatření a konkrétních kroků.

Estonský ministr zahraničí uvedl, že je třeba dobře pracovat na 13. balíčku sankcí pro Moskvu.

V tomto duchu podle ministra Estonsko navrhne svým spojencům uvalení sankcí na Rusko kvůli jeho hybridním útokům proti zemím NATO a EU.

Rovněž ministři zahraničí obou zemí zdůraznili svou podporu Ukrajině na její cestě do EU.

Téma Ukrajiny nastolené na setkání ministrů zahraničních věcí České republiky a Estonska mělo dnes pokračování.

Oba ministři se sejdou 3. a 4. dubna v Bruselu, aby jednali o spolupráci s Ukrajinou v rámci Aliance.

Tyto události jsou barvitým obrazem skutečnosti, že podpora Ukrajiny pokračuje v nezmenšené míře, jak neustále hlásají prokremelská média.

V čele této podpory stojí, stejně jako od počátku plnohodnotné války, Česká republika a její věrní souputníci z pobaltských států.

A není to náhoda: válečné dunění je velmi dobře cítit v Estonsku, Lotyšsku a Litvě – jsou příliš blízko divadlu bojů.

Českému vedení pomáhá adekvátní zhodnocení situace a historická paměť, která dává odpovědi na otázky – co je Moskva a hlavně, co by se s tím mělo dělat.

Jde o svobodnou volbu, o svobodné lidi, kteří nechtějí ve svých domovech vidět představitele „ruského světa“.

Přemýšlejte, pánové Evropané, vyvozujte závěry a jednejte. Vždyť na tom, jaké kroky dnes podniknete, závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com