ISW: Rusko bude v bojích o Časiv Jar těžit z ukrajinského nedostatku munice

Ruské armádní velení se podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) bude při dobývání Časiv Jaru v Doněcké oblasti snažit využít toho, že se Ukrajina potýká s kritickým nedostatkem munice. Díky tomu mohou Rusové postupovat rychleji než během operací u Bachmutu, který ovládli loni v květnu po mnoha měsících krvavých bojů, nebo u Avdijivky, jež padla do jejich rukou letos v únoru.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v neděli řekl, že Rusko má v plánu Časiv Jar ovládnout do 9. května, kdy se v zemi tradičně konají oslavy vítězství ve druhé světové válce nad nacistickým Německem. „Z toho vyplývá, že ruské vojenské velení zřejmě předpokládá, že přetrvávající kritický nedostatek munice, s nímž se Ukrajina potýká, umožní ruským jednotkám získat Časiv Jar rychlejším tempem než Bachmut a Avdijivku,“ uvádí ISW ve své pravidelné zprávě o situaci na bojišti během ruské invaze na Ukrajinu.

Připomínají, že při obraně těchto dvou měst Ukrajinci neměli na rozdíl od bojů o Časiv Jar tolik svázané ruce významným nedostatkem dělostřelecké munice a prostředků protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ukrajinskou obranu. Analytici z ISW zároveň připomínají, že ruské jednotky doposud postoupily teprve do čtvrti Novyj na jihovýchodě města a že Moskva v minulosti stanovovala nerealistické cíle ohledně ruského postupu.

Časiv Jar je důležitý opěrný bod ukrajinské armády v Doněcké oblasti. Jeho případné obsazení by ruským jednotkám umožnilo vystupňovat útoky na asi 25 kilometrů vzdálený Kramatorsk. Kramatorsk a nedaleký Slovjansk jsou jedny z posledních velkých měst v Donbasu kontrolovaných Kyjevem.

ČTK

  Ukrajina osvobodila 400 km čtverečních Chersonské oblasti, řekla mluvčí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com