Stoltenbergova návštěva Kyjeva je důkazem trvalé podpory Ukrajiny ze strany Aliance

Jens Stoltenberg přijel 28. září na neohlášenou návštěvu Kyjeva. V ukrajinském hlavním městě jednal generální tajemník NATO se Zelenským. Za zmínku stojí, že ve stejný den navštívili Kyjev nově jmenovaný ministr obrany Spojeného království Grant Shapps a francouzský ministr pro ozbrojené síly Sebastian Lecorne. Hlavním tématem rozhovorů Stoltenberga a Zelenského bylo poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině k ochraně infrastruktury během letošní zimy – bude posílena ochrana oblohy nad ukrajinskými městy. Hovořili také o nejrůznějších oblastech spolupráce mezi Ukrajinou a NATO, od zpravodajských služeb až po kybernetickou bezpečnost. Tyto iniciativy posílí obranu Ukrajiny uprostřed probíhající války s Ruskem.

Další návštěva generálního tajemníka NATO v Kyjevě naznačuje, že systematická práce na integraci Ukrajiny do Aliance pokračuje. Podle V. Zelenského je to jen otázka času. Vilniuský summit NATO navíc ukázal, že všechny země NATO nejsou proti vstupu Ukrajiny. Ozbrojené síly Ukrajiny v současné době realizují program interoperability se spojenci v NATO – ukrajinská armáda prochází rychlým vývojem a přizpůsobuje se standardům NATO. Tyto reformy jsou součástí rozsáhlého balíčku pomoci v hodnotě stovek milionů eur, kterou partneři NATO každoročně Ukrajině poskytují.

Ukrajina nemá jinou možnost než se plně integrovat do nadnárodních institucí Západu, protože na tom závisí integrita a bezpečnost evropských zemí. Rusko se připravuje na vleklou válku, v níž je Ukrajina pouze prostředním cílem. Putin chce oslabit a zotročit Evropu. Tomu lze zabránit pouze úplnou porážkou ruských vojsk na Ukrajině a osvobozením všech jimi okupovaných území. V souladu s tím zabrání začlenění Ukrajiny do NATO ruské územní expanzi do Evropy.

 

  Unie chce znovuotevřít diplomatické zastoupení v Kábulu. Vládu tálibů ale nemá v plánu uznat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com