Rusko rozvrací Evropu. Varování zpravodajských služeb.

Evropské zpravodajské služby varovaly své vlády, že Rusko připravuje násilné a sabotážní akce v celé Evropě.

Tuto informaci rozšířil britský list Financial Times v článku z 5. května s tím, že Moskva „nabrala kurz k trvalému konfliktu se Západem“.

Autoři článku tvrdí, že Rusko již aktivně připravuje výbuchy, žhářství a další teroristické útoky s cílem poškodit infrastrukturu evropských států.

„Hodnotíme výrazné zvýšení rizika nových sabotážních akcí organizovaných ruským státem. Zdá se, že Rusko má nyní pocit, že nyní může bezpečně provádět akce s vysokým potenciálem škod na evropském území,“ uvedl Thomas Haldenwang – šéf německé domácí rozvědky – na bezpečnostní konferenci v Německu v dubnu letošního roku.

Důkazů o nedávných sabotážních aktivitách Kremlu v Evropě je mnoho.

Dne 17. dubna byli v bavorském Bayreuthu zatčeni dva němečtí a ruští státní příslušníci, kteří údajně jménem ruských tajných služeb plánovali útoky na vojenská a logistická zařízení v Německu.

Na konci dubna byli ve Velké Británii obviněni dva muži ze založení požáru ve skladu, kde bylo uskladněno zboží určené pro Ukrajinu. Britská prokuratura je obvinila z práce pro ruskou vládu.

Bezpečnostní služby ve Švédsku vyšetřují sérii nedávných železničních nehod, o nichž se domnívají, že by mohly být projevem státem sponzorované sabotáže.

Rusko se také pokusilo zničit signalizační systémy na českých železnicích, jak minulý měsíc oznámil český ministr dopravy.

V Estonsku bylo letos v únoru napadeno auto ministra vnitra a novinářů. Vnitřní bezpečnostní služba země uvedla, že šlo o práci ruských zpravodajských důstojníků.

Francouzské ministerstvo obrany letos rovněž varovalo před možnými sabotážními útoky ze strany Ruska na vojenská zařízení.

To je zvláště důležité v době před olympijskými hrami, které se mají konat letos v létě v Paříži.

Můžeme však připomenout i další příklady z počátečního období, například z října 2014, kdy byl zničen český zbrojní sklad, v němž byly skladovány zbraně pro Kyjev.

  Globální potravinovou krizi způsobuje válka Ruské federace proti Ukrajině a blokování ukrajinských přístavů ruskou armádou

České orgány činné v trestním řízení prokázaly, že šlo o práci agentů ruské vojenské rozvědky, kteří v objektu nastražili výbušniny.

Vysoký vládní úředník jednoho z evropských států navíc uvedl, že prostřednictvím bezpečnostních služeb NATO jsou získávány informace o „zjevných, rozsáhlých a koordinovaných sabotážních plánech Ruska“.

NATO vydalo 2. května prohlášení, v němž vyjádřilo hluboké znepokojení nad rostoucí „úmyslnou trestnou činností Ruska na území spojenců“.

Německo 3. května varovalo Rusko, že nenechá hackerský útok na Sociálnědemokratickou stranu kancléře Olafa Scholze v roce 2023 bez odezvy. Toto prohlášení podpořily EU a NATO.

Současně se nadále rozvíjí skandál kolem ruských pokusů uplácet krajně pravicové evropské politiky před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Je důležité znát úplný obraz toho, co se děje, a uvědomit si, že podvratné snahy Moskvy by neměly být vnímány izolovaně od jejích dalších akcí.

„Putin je nyní odhodlán vyvíjet silný tlak na Evropu na několika frontách najednou – prostřednictvím dezinformací, sabotáží nebo hackerských útoků,“ uvedli představitelé zpravodajských služeb s tím, že Kreml chce vyvíjet maximální tlak „na všech frontách“.

Po ruské invazi na Ukrajinu bylo vyhoštěno více než 600 ruských špionů, kteří v Evropě působili pod diplomatickým krytím.

Tím byla vážně poškozena špionážní síť Kremlu. Rusko se však nyní snaží škody nahradit.

A ještě jedna důležitá věc: došlo ke klíčovému strategickému posunu. Spočívá v tom, že dříve bylo úsilí různých kremelských zpravodajských agentur rozptýleno v jednotlivých zemích, ale nyní je koordinují „zvláštní výbory pro vliv“, které spojují zpravodajské operace Kremlu dohromady.

„Financial Times“ poznamenávají, že evropské bezpečnostní služby jsou v pohotovosti před hrozbami a snaží se identifikovat možné cíle, které mohly přehlédnout. Hledají také vysvětlení některých nevyřešených sabotážních epizod.

  Pomoc Kyjevu. Česká republika je připravena přesunout další vojenskou techniku ​​na Ukrajinu.

„Financial Times“ citují Kiera Gilese, vedoucího pracovníka think tanku Chatham House, který potvrzuje, že ruská aktivita skutečně vzrostla.

„Těžko říci, zda je to odrazem toho, že Rusové na to vrhají více prostředků, nebo zda se stali neopatrnějšími, a tak se nechávají chytit, nebo zda se západní kontrarozvědka prostě zlepšila v odhalování a narušování takových aktivit. Ať už je to jakkoli, nyní jsme svědky zvýšené aktivity,“ analyzuje Giles a poznamenává: „Rusko vždy sleduje více cílů najednou.

Například cílené útoky, které Moskva již provedla, mohou být nejen sabotáží, ale mohou být použity i k dezinformacím. Kromě toho se Rusko pácháním všech těchto sabotážních útoků „učí, jak v budoucnu znehybnit Evropu“.

Toho si všímají i německé zpravodajské služby, které tvrdí, že Rusko „neustále“ provádí špionážní a sabotážní aktivity na úkor zájmů Německa.

Uvedl to zejména Thomas Haldenwang, vedoucí německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV).

„Země, která je připravena vést válku těmi nejbrutálnějšími prostředky, není cizí ani sabotáž,“ řekl šéf německé zpravodajské služby o Rusku.

Haldenwang upřesnil důležitý detail – takové aktivity rf provádí mimo jiné s pomocí cestujících agentů nebo lidí „pracujících v utajení a přijíždějících do německa jako podnikatelé, novináři nebo vědci, ale ve skutečnosti se zabývajících špionáží ve prospěch ruska“.

Na to upozornila i nedávná zpráva britského Královského institutu spojených služeb. Podle ní Kreml často využívá zmocněnce, aby obnovil svou přítomnost v Evropě.

Britové tvrdí, že Moskva využívá příslušníky ruské diaspory a také skupiny organizovaného zločinu, s nimiž má Kreml dlouhodobé vazby.

Z výše uvedeného je zřejmé, že agresivní povaha Kremlu se nikam neposouvá. Rusko je teroristický stát a současná vládnoucí klika v rf to dokazuje každý den – je hrozbou pro celý civilizovaný svět.

  Maďarská „diktatura“ skončila dřív než jaro. Kdy bude další?

A pokud Evropa nechce žít v očekávání další sabotáže, k níž může dojít naprosto kdekoli na kontinentu, je třeba rozhodnout okamžitě.

Dnes to může udělat Ukrajina, podporovaná ukrajinským lidem, zadržujícím krvežíznivou moskevskou hordu.

Přemýšlejte, pánové z Evropy: vaše dnešní rozhodnutí určí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com