Lotyšsko přispěje miliony eur do české muniční iniciativy pro Ukrajinu

Lotyšsko přispěje deseti miliony eur (asi 248 miliony Kč) na českou iniciativu na obstarání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, oznámili novinářům po dnešním jednání vlády premiérka Evika Siliňová a ministr obrany Andris Sprúds. Kromě toho Lotyšsko dodá Ukrajině další drony.

Ukrajina, která se třetím rokem brání ruské agresi, si už měsíce stěžuje na nedostatek munice, který komplikuje odrážení ruských útoků. Ruské síly tak v poslední době dosáhly na frontě dílčích úspěchů, včetně únorového dobytí města Avdijivka, opěrného bodu ukrajinské obrany ležícího nedaleko Doněcka, který ruské síly fakticky okupují už od jara 2014.

Česko se snaží sehnat pro Ukrajinu dělostřeleckou munici mimo Evropskou unii. První dodávky z české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl premiér Petr Fiala v polovině dubna po jednání v sídle NATO. Díky české iniciativě se podle něj už podařilo získat 500.000 kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200.000 kusů jsou smlouvy, dalších 300.000 kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit.

Částka, kterou dnes vyčlenila lotyšská vláda, podle ministra Sprúdse poslouží k nákupu zhruba 3000 nábojů ráže 155 milimetrů, napsal server Delfi. Ministr rovněž připomněl, že Lotyšsko nedávno poslalo Ukrajině stovku dronů a v červnu mají následovat další. Podle ministra půjde o tisícovku bojových dronů různé výkonnosti. Partneři sdružení v koalici na obstarání dronů již přislíbili na tento účel více než půl miliardy eur, dodal server. Připomněl, že cílem této iniciativy, na kterou Riga hodlá přispět nejméně deseti miliony eur ročně, je obstarat milion dronů.

Lotyšsko letos a v dalších dvou letech poskytne Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 0,25 procenta svého hrubého domácího produktu. V letošním roce půjde o 112 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč), dodal Sprúds.

  Střelec v Buffalu v USA zabil deset lidí; místo si předem prozkoumal

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com