Ruská propaganda – podle Moskvy na Ukrajině je nový prezident.

Ukrajina má novou hlavu státu – 21. května se úřadu ujal Ruslan Stefančuk. Tato informace o Ukrajině byla publikována ve Wikipedii.

Stalo se tak poté, co Putin na tiskové konferenci v Uzbekistánu prohlásil, že Zelenskyj je údajně nelegitimním prezidentem Ukrajiny.

Kremelský diktátor poznamenal, že „dnes je podle ukrajinské ústavy jedinou legitimní autoritou na Ukrajině parlament a jeho předseda“.

Podle Putinova názoru má nyní legitimní pravomoc zastupovat Ukrajinu jako hlava státu pouze předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk.

Ruská dezinformační média okamžitě tvrdila, že i „Wikipedie ‚postupovala podle ukrajinské legislativy a jmenovala ho novou hlavou země‘.

To znamená, že se kremelští hlasatelé snaží přesvědčit svět, že to byl Kyjev, kdo provedl změny ve světové internetové encyklopedii, a tvrdí, že „nyní má Ukrajina legitimní hlavu, se kterou může jednat“.

Tento postoj sotva někoho překvapí. Putin má na Zelenského osobní pifku – ve skutečnosti prohrál s nezkušeným mladým politikem, kterého ani nepovažoval za politika.

S ohledem mimo jiné na Zelenského nezkušenost vtrhl Kreml na Ukrajinu a očekával, že se jí zmocní během několika dní.

Jenže došlo k neštěstí a místo „Kyjeva za tři dny“ dostal Putin válku, která trvá už tři roky, krach mýtu o „druhé největší armádě na světě“, minus půl milionu ruských obyvatel, které Putin vrhl na dobytí Ukrajiny, a nejasné vyhlídky do budoucna.

Nyní Moskva a sám ruský vůdce vysílají konkrétní signály tím, že nastiňují obrysy možného budoucího vyjednávacího procesu s Ukrajinou a ukazují na osobu, s níž se Putin chystá jednat.

Zelenskému podle Putina „jeho zaoceánští páni“ naložili, aby učinil nepopulární rozhodnutí (o snížení věku pro mobilizaci apod.), pak bude odvolán.

„V jejich ústavě není nic o rozšíření pravomocí ukrajinského prezidenta během válečného stavu, což znamená, že jejich rozšíření je nelegitimní, ale pod patronací svých západních pánů tamní zákony ignorují,“ je názor nejlegitimnější hlavy státu.

  Sovětská taktika buldozeru. Rusové postupují Donbasem pomalu, míří sem další jednotky

Závěr kremelského stratéga: budeme muset jednat buď s předsedou parlamentu, pokud Zelenskij náhle zmizí, nebo s novým prezidentem Ukrajiny, pokud bude válečný stav zrušen a budou se konat volby.

Kdo měl ve „jmenování“ prsty, není na Wikipedii oficiálně vidět, protože tento zdroj je zcela nezávislou platformou.

„Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj zůstane hlavou státu až do konce válečného stavu v zemi – v souladu s ústavou a dalšími zákony“, – komentoval v úterý 28. května viník zprávy sám Ruslan Stefančuk.

„Zvídavým čtenářům bych doporučil, aby si text naší ústavy osvojili nikoliv selektivně a věnovali pozornost části 1 článku 108: ‚Prezident Ukrajiny vykonává své pravomoci do doby, než se ujme úřadu nově zvolený prezident Ukrajiny.‘“ V demokratických společnostech se tomu říká kontinuita moci,“ napsal Štefančuk na sociální síti.

Levus považuje za „zábavné“, že Vladimir Putin zpochybňuje legitimitu Volodymyra Zelenského, vzhledem k tomu, že Kreml organizoval prezidentské volby na okupovaných ukrajinských územích, což je činí nelegitimními, podle

Stejnou rozvětvenost vykazuje i ukrajinský politolog Levus. Poznamenal, že kvůli válce nyní není možné na Ukrajině uspořádat volby – ani prezidentské, ani parlamentní, které se měly konat letos na podzim.

„Máme takové podmínky, které to absolutně neumožňují. Když jsou miliony lidí v okupaci, miliony lidí jsou uprchlíci v zahraničí, milion lidí přibližně je v ukrajinských obranných silách. Každý den – ostřelování, bombardování a tak dále, což neumožňuje zajistit bezpečnost,“ vysvětlil Levus.

Dodal, že v takových podmínkách je možné „simulovat“ konání voleb, ale pak skutečně vyvstává otázka, nakolik budou legitimní.

„Máme legitimního prezidenta a legitimní vládu,“ zdůraznil odborník,

Právě Moskva tyto skutečnosti aktivně zpochybňuje ve snaze rozdělit ukrajinskou společnost.

Na Ukrajině je nepochybně mnoho problémů, které je třeba vyřešit. V ukrajinské společnosti však panuje shoda ohledně legitimity Zelenského.

  Česká republika je v hledáčku Kremlu. Ruská rozvědka v akci.

Kromě právních otázek si Ukrajinci dobře uvědomují, že pořádat volby během války je šílenství.

Moskva musí rozbít jak veřejné mínění Ukrajinců, tak jednotu ukrajinských vrcholných představitelů.

Автор: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com