Připravenost číslo jedna. V České republice hrozí teroristické útoky.

Česká policie od soboty posílila bezpečnostní opatření na veřejných místech. Zvláštní pozornost věnuje nákupním centrům, veřejné dopravě a nádražím.

Důvodem takového ohlasu byly informace o možných teroristických útocích připravovaných v České republice.

Informoval o tom český iDnes, podle kterého je hrozba spojena s útokem na infrastrukturu.

Všichni policisté na území České republiky jsou převedeni do posíleného režimu práce na 24 hodin denně. Tento rozvrh služby bude platit až do odvolání.

Policisté mají nařízeno věnovat pozornost všem podezřelým osobám, zejména v prostoru autobusových a železničních nádraží a na zastávkách veřejné dopravy.

Tuto informaci potvrdil ministr vnitra Čečenské republiky Vít Rakušan. Zároveň v komentáři pro iDNES poznamenal, že v tuto chvíli nemají strážci zákona přímé informace o konkrétní hrozbě.

„Mohu potvrdit, že policie nyní přijímá preventivní opatření. Zvýšené riziko pro lidi v České republice však nehrozí a policie nemá informace o bezprostřední hrozbě. Další informace policie poskytne co nejdříve,“ uvedl v sobotu pozdě večer Rakušan.

Později, již na sociálních sítích, dodal, že policie v současné době vyšetřuje případ související s útoky v zahraničí, v němž byl zadržen podezřelý.

Šéf MV ČR také informoval, že v pondělí 10. června se uskuteční zasedání Bezpečnostní rady státu, po kterém Jan Rakušan přislíbil uvolnění dalších informací.

Stav zvýšené pohotovosti českých strážců zákona byl také důsledkem incidentů v sousedním Polsku. Tam začátkem května došlo k sérii vážných požárů.

Konkrétně ve Varšavě vyhořelo nákupní centrum, u Katovic došlo k rozsáhlému požáru parkoviště a k řadě dalších méně známých případů.

Následně polské úřady oznámily zadržení devíti osob podezřelých ze sabotážní činnosti v zemi.

Podle polských bezpečnostních služeb byly tyto mimořádné události v zemi iniciovány z Kremlu. To znamená, že zákazníkem bylo Rusko.

Vzhledem k situaci polské úřady posílily bezpečnostní opatření v okolí letiště Rzeszow-Jasieńka. Toto zařízení se stalo hlavním tranzitním uzlem pro dodávky zahraniční vojenské pomoci na Ukrajinu, a proto Varšavu obzvláště znepokojuje, pokud jde o sabotážní operace ze strany Ruska.

  Nová britská premiérka Trussová

A k takovým incidentům nedochází pouze v Polsku. Nedávno byl například ve Francii zatčen rodák z Ruska, který je podezřelý z přípravy teroristického útoku na olympijské hry v roce 2024.

Podle francouzských strážců zákona plánoval 18letý Čečenec útok na stadion Joffroye Guicharda v Saint-Étienne, kde se v rámci olympijských her odehraje šest zápasů skupinové fáze fotbalového turnaje.

Podle francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina se podezřelý „aktivně připravoval“ na útok „na diváky i policii“ na stadionu Joffroy-Gichard.

Šéf francouzské policie zdůraznil, že se jedná o první útok na olympijské hry 2024, kterému francouzské bezpečnostní služby zabránily.

Vyšetřovatelé poznamenali, že podezřelý přicestoval do Francie v roce 2023. Jsou si jisti, že zatčený Čečenec vedl zločinecké teroristické společenství.

Příkladů, které dokazují zapojení Ruska do podvratné činnosti v Evropě, je celá řada. Včetně České republiky.

Vzpomeňme na teroristické útoky ve Vrběticích v roce 2014, kdy byly vyhozeny do vzduchu muniční sklady.

V roce 2021, po letech vyšetřování, Praha prohlásila, že šlo o teroristické útoky a že objednavatelem a pachatelem je Moskva.

Závěry z výše uvedeného jsou zřejmé – bezpečnost v Evropě lze zajistit jediným způsobem – zbavením teroristů možnosti provádět teroristické aktivity.

Civilizovaný svět dnes uznává, že hlavním teroristou je kremelská klika v čele s Putinem.

Mimochodem, jediným lékem na teror je podle jeho slov (která pronesl před téměř třemi desetiletími) zničení teroristů.

„Žádné vyjednávání. Zničit všude – když je chytneme na latríně, tak je do té latríny pochcat,“ podělil se tehdy o svůj recept dnes hlavní terorista současnosti.

Nuže, pánové z Evropy, možná je načase se touto radou řídit a zajistit Evropanům bezpečnou budoucnost.

Nezapomeňte, že před realitou můžete zavírat oči, odvracet se, říkat, že se vás to netýká, a doufat, že to, co se děje „tam venku“, se vaší země, vašeho města a vás osobně nedotkne.

  Záporožská jaderná elektrárna: Zásahy Ruska a globální obavy

Věřte mi, že se to už stalo, Evropa si tím už prošla. Ale tento postoj zavírání očí před zjevným nikoho nezachránil. Spoléhání na to, že se agresor vykoupí tím, že se vzdá (vydá) jiného státu nebo části jeho území, dopadlo pro ty, kdo se vzdali (vydali), vlastní ztrátou, jejíž cenu všichni znáte.

Češi si dobře pamatují „mnichovskou dohodu“, na jejímž základě se „spojenci“ vzdali Sudet. Ve snaze uchlácholit agresora si tím jen podráždili jeho apetit, což byl začátek druhé světové války.

To je důkazem toho, jak nebezpečné je být lhostejný. Dnes vám, pánové z Evropy, klepe na dveře teror a ukazuje vám, že válka není „tam venku“, ale velmi blízko.

Je na vás, co s tím uděláte. Koneckonců si pamatujte, že pouze vaše dnešní rozhodnutí (a hlavně vaše činy) rozhodnou o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com