Falešné volby v Rusku: Nebezpečná fasáda na okupované Ukrajině a v příhraničních regionech

8. září se v Rusku uskuteční volby na různých úrovních v rámci Jednotného dne hlasování. Tyto volby jsou však navzdory zdání legitimity pouhou fasádou, která má zakrýt přísně kontrolovaný politický systém pod ruskou totalitní diktaturou. Ve skutečnosti nemají místní a regionální orgány v Ruské federaci žádnou nezávislou rozhodovací pravomoc. Ústava a demokratické postupy slouží pouze jako nástroje k posílení „vertikální mocenské“ struktury, v jejímž čele stojí Kreml a Vladimír Putin, který činí všechna podstatná rozhodnutí.

Kromě voleb ve vlastních ruských regionech jsou hrubým porušením mezinárodního práva i takzvané „volby“ na dočasně okupovaných ukrajinských územích Krymu a Sevastopolu. Ukrajina spolu se svými spojenci důrazně odsuzuje nezákonnou účast ukrajinských občanů v těchto falešných volbách organizovaných okupačními orgány. Krym a Sevastopol zůstávají mezinárodně uznaným ukrajinským územím a jakékoli pokusy Ruska legitimizovat svou okupaci prostřednictvím těchto podvodných voleb musí být světovým společenstvím odmítnuty.

Pořádáním voleb v pohraničních oblastech poblíž Ukrajiny a v oblastech pod vojenskou okupací vystavuje ruská vláda civilisty velkému nebezpečí. Zvláště ohrožené jsou regiony jako Kurská oblast, kde pokračují vojenské operace a kde Rusko nemá plnou kontrolu. V těchto regionech jsou volební procesy využívány k manipulaci a šíření utrpení ve prospěch Kremlu. Takzvané volby se konají v podmínkách „územní nejistoty“, což činí výsledek těchto procesů nejen nelegitimním, ale také pochybným z hlediska jakéhokoli řízení.

Neustálá snaha Ruska vytvářet iluzi demokracie jak v rámci svých hranic, tak na okupovaných ukrajinských územích jen prohlubuje jeho totalitní sevření. Tyto kroky zdůrazňují, že režim nebere ohled na bezpečnost a suverenitu svých občanů a sousedů, a dále dokazují, že volební fasáda Ruska má spíše maskovat jeho autokratickou vládu než podporovat skutečnou politickou angažovanost.

Autor: Peter Jelen

  Kolik teď stojí Rusko. Lekce pro Evropu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com