Izrael v řádu dnů zahájí odvetu za íránský raketový útok

Izrael v řádu několika dnů zahájí „významnou odvetu“ za úterní íránský raketový útok, cílem by mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu, napsal dnes server Axios s odvoláním na izraelské činitele. Írán už dříve pohrozil, že pokud na něj Izrael zaútočí, bude úder opětovat. Též proíránské milice v Iráku slíbily odvetné akce proti americkým základnám v zemi a jemenští povstalci, spojenci Íránu, v úterý napadli v Rudém moři další dvě plavidla, posádkám se nic nestalo. I dnes pokračuje pozemní operace izraelské armády na jihu Libanonu s cílem vytlačit militantní hnutí Hizballáh od izraelských hranic.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v úterý po raketovém útoku Teheránu na Izrael uvedl, že Írán udělal velkou chybu a zaplatí za ni. Většinu z téměř dvou stovek íránských raket odrazil izraelský systém protivzdušné obrany, sestřelit rakety pomohly i Spojené státy a zřejmě i Francie a Británie. Některé střely ale dopadly do středního a jižního Izraele, několik lidí utrpělo lehká zranění.

Na Izraelem okupovaném Západním břehu zemřel Palestinec, jehož zasáhla střela nedaleko Jericha, není ale jasné, zda to souviselo s íránským útokem. Server BBC ukázal i fotografii velkého kráteru na předměstí Tel Avivu. Tři lidé byli lehce zraněni kvůli íránskému útoku také v Jordánsku, uvedl podle BBC mluvčí tamní vlády v místní televizi. Části střel dopadly v Jordánsku na několik míst, vážná zranění nezpůsobily.

Náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí varoval, že Írán odpoví na jakoukoli akci proti svému území dalšími údery na Izrael. Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí v noci na dnešek na sociální síti X napsal, že Írán zaútočil v úterý na Izrael v sebeobraně a že cílem úderu byla jen vojenská infrastruktura. „Naše akce je ukončená, pokud se izraelský režim nerozhodne vyvolat další odvetu,“ uvedl Arakčí.

Íránské revoluční gardy už dříve uvedly, že útok byl odvetou za zabití šéfa libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha a dalších velitelů hnutí v předchozích týdnech.

  Rusko podle Kremlu nedodalo WHO informace potřebné ke schválení Sputniku V

Íránský útok přivítalo palestinské hnutí Hamás, které loni v říjnu teroristickým útokem na Izrael spustilo válku s Izraelem v Pásmu Gazy. Hamás označil útok za „hrdinský čin“.

Izrael do operace proti Hizballáhu zapojí obrněné jednotky a pěchotu

Izraelská armáda dnes oznámila, že do pozemní operace proti Hizballáhu na území Libanonu zapojí své obrněné jednotky a pěchotu. Zároveň vyzvala obyvatele dalších dvou desítek vesnic na jihu Libanonu k okamžité evakuaci. S odvoláním na prohlášení armády to uvedla agentura Reuters.

Izraelská armáda zdůraznila, že navzdory vyslání nových jednotek zůstane pozemní operace na jihu Libanonu „omezená a lokalizovaná“. Pozemní operace je podle ní z velké části zaměřena na ničení tunelů a další infrastruktury Hizballáhu v příhraniční oblasti a že neplánuje žádné větší operace zaměřené na hlavní město Bejrút a velká města v jižním Libanonu.

Armáda oznámila zahájení pozemní operace proti militantnímu hnutí Hizballáh na území jižního Libanonu v pondělí po půlnoci. Poté informovala, že izraelské speciální a výsadkové jednotky překročily izraelsko-libanonskou hranici.

Oznámené nasazení pěchoty a obrněných jednotek z 36. divize, včetně brigády Golani, 188. obrněné brigády a 6. pěší brigády, naznačuje, že vojenská operace už přesáhla rámec omezených průniků speciálních sil, podotýká Reuters.

Dnes ráno izraelská armáda vyzvala k okamžité evakuaci obyvatele dalších vesnic na jihu Libanonu. Agentura AFP cituje mluvčího izraelské armády, který zveřejnil na sociální síti Telegram zprávu v arabštině, v níž vyzývá civilisty, aby se „pro svou bezpečnost“ evakuovali z více než dvaceti míst, včetně palestinských uprchlických táborů, především v okolí jiholibanonského města Súr.

Izraelská armáda oznámila nové údery na Bejrút a okolí

Izraelská armáda oznámila v noci na dnešek nové údery v okolí Bejrútu na údajné teroristické cíle. Uvádí to izraelská média. Nejmenovaný libanonský zdroj agentuře AFP potvrdil izraelský úder na jižní předměstí Bejrútu, kde mělo zázemí libanonské hnutí Hizballáh. Izraelské údery zabily v úterý podle místních úřadů v celém Libanonu 55 lidí.

  Le Penová svou prezidentskou kampaň financuje půjčkou od maďarské banky

Izraelská armáda vyzvala krátce před údery k evakuaci dvou míst na jižním předměstím Bejrútu. Ve vzkaze oznámila údery na „teroristické cíle v Bejrútu“.

Krátce po půlnoci izraelská armáda uvedla, že s údery nepřestane ani v nejbližších hodinách. „Dnes v noci bude pokračovat se silnými údery na Blízkém východě, jak jsme činili v uplynulém roce,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Izraelští představitelé uvedli, že Írán zaplatí za úterní raketový úder proti Izraeli. Izraelská armáda navíc zahájila v noci z pondělí na úterý pozemní operaci v Libanonu a již řadu dní útočí na Bejrút a další oblasti v Libanonu. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví při těchto úderech zemřelo v úterý 55 lidí. Údaj ale nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty.

Při úderech Izraele v Pásmu Gazy zemřely další desítky lidí, píší agentury

Při izraelských úderech na jihu Pásma Gazy zemřelo v noci na dnešek nejméně 32 lidí, včetně žen a dětí, informovala dnes agentura AP s odvoláním na palestinské zdravotníky. Izraelská armáda podle ní pokračovala i v pozemní operaci ve městě Chán Júnis na jihu tohoto palestinského území, kde už téměř rok vede válku, kterou začalo loni 7. října teroristické hnutí Hamás svým útokem na Izrael.

Boje pokračují i v centrální části Pásma Gazy, kde dnes podle palestinské agentury WAFA zemřelo devět lidí a další dvě desítky byly zraněny při izraelském úderu na školu ve městě Gaza. Podle agentury WAFA se v ní ukrývali lidé, které válka vyhnala z domovů. Izraelská armáda uvedla, že na školu zaútočila, protože jí využíval Hamás, napsal server The Times of Israel (ToI).

Dalších šest civilistů zemřelo ve městě Gaza při izraelském útoku na sirotčinec, v němž našli útočiště rovněž vysídlení Palestinci, uvedla palestinská agentura. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) izraelské masivní bombardování a boje s Hamásem vyhnaly v Pásmu Gazy od října na 1,9 milionu lidí z jejich domovů, to je asi 90 procent tamní populace.

  Rusko odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Palestinci z Pásma Gazy nemohou utíkat za hranici, protože Izrael ovládá od května všechny přechody do tohoto území rozlohou menšího než Praha. Před 7. květnem, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, se ale také jen malý počet lidí mohl dostat do Egypta, a to jen na povolení tamních úřadů. Loni šlo zejména o lidi s dvojím občanstvím a také o omezený počet zraněných a nemocných.

Minulý měsíc se nicméně podařilo prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO) evakuovat z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátů (SAE) desítky zraněných a nemocných a také více než stovku jejich rodinných příslušníků. Podle WHO ale akutní lékařskou péči potřebuje přes 10.000 Gazanů.

Izraelská armáda tvrdí, že přijímá opatření, aby omezila počet zabitých civilistů. Ze zahraničí však čelí kritice kvůli vysokému počtu civilních obětí. Izraelská armáda také uvádí, že ozbrojenci Hamásu operují i v uprchlických táborech a jako útočiště využívají i nemocnice či školy.

Pásmo Gazy je zničené izraelským bombardováním a stovky tisíc lidí se podle BBC tísní v takzvané humanitární zóně na jihu u pobřeží, která má rozlohu asi 41 kilometrů čtverečních. Lidé v ní žijí ve stanech, nemají dost jídla ani pitné vody a šíří se tam infekční nemoci. Izraelská armáda ale provádí letecké údery i v této „humanitární zóně“ s tím, že cílí na ozbrojence Hamásu.

Palestinské úřady ovládané Hamásem v úterý uvedly, že od loňského října kvůli izraelské ofenzivě zemřelo nejméně 41.638 Palestinců, včetně řady žen a dětí, a přes 96.000 dalších Palestinců bylo zraněno. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci teroristických skupin. Při teroristickém útoku Hamásu na Izrael loni 7. října palestinští ozbrojenci zavraždili na 1200 lidí, především civilistů, a 231 osob unesli jako rukojmí. Téměř stovka unesených stále zůstává v Pásmu Gazy, podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua asi polovina z nich už nežije.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com